Combatanţii islamişti din gruparea Stat Islamic (SI), care încearcă să preia controlul asupra orașului kurd Kobane din nordul Siriei, aflat la frontiera cu Turcia, s-au retras, ieri, din unele cartiere, în urma raidurilor aeriene desfăşurate de coaliţia internaţională condusă de SUA. Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, director al organizaţiei Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), combatanţii din SI au fost nevoiţi să se retragă din unele sectoare din estul oraşului Ain al-Arab (numele arab al oraşului Kobane) şi de la periferia din partea de sud-vest. În prezent, islamiştii nu mai sunt prezenţi în partea de vest, dar deţin în continuare poziţii în estul oraşului şi în partea de sud. El a adăugat că retragerea combatanţilor din SI a intervenit după ce poziţiile lor au fost vizate de raiduri aeriene care au provocat victime în rândul membrilor grupării şi au avariat cel puţin patru vehicule deţinute de islamişti.
Combatanţii islamişti din SI au intrat luni seară în Kobane, după trei săptămâni de confruntări în jurul oraşului. Incidente violente au fost înregistrate marţi, în estul, vestul şi sudul Kobane, cel de-al treilea oraş kurd ca mărime din Siria, în condiţiile în care coaliţia internaţională a desfăşurat mai multe raiduri în jurul unor poziţii din apropierea oraşului. Mustafa Ebdi, jurnalist şi militant kurd, a relatat pe pagina sa de Facebook că străzile din cartierul Maqtala, din partea de sud-est a oraşului Kobane, sunt pline cu cadavrele combatanţilor din SI. El a adăugat că sute de civili sunt în continuare în oraş, iar situaţia umanitară devine dificilă, întrucât oamenii au nevoie de alimente şi apă.
Gruparea SI a declanşat o ofensivă asupra oraşului Kobane la 16 septembrie şi a preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiune. În urma confruntărilor, aproximativ 186.000 de persoane s-au refugiat în Turcia. Potrivit organizaţiei OSDO, cel puţin 412 persoane au fost ucise în confruntări, însă bilanţul s-ar putea agrava.
FEMEIE-PARLAMENTAR EXECUTATĂ Militanți SI au executat un fost membru al Parlamentului irakian, în orașul Tel Afar din nordul Irakului, a informat, ieri, televiziunea Alsumaria. Militanții au refuzat să dea rudelor sale corpul lui Iman al-Salman, prima femeie-parlamentar din această zonă, potrivit sursei citate.
ELICOPTER IRAKIAN PRĂBUȘIT Un elicopter al armatei irakiene s-a prăbuşit, ieri, în apropiere de Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad, şi toţi membrii echipajului au murit. Potrivit unui colonel al armatei irakiene, cauza prăbuşirii elicopterului nu este clară deocamdată, dar locuitori din Seiniye, localitatea unde s-a prăbuşit aparatul de zbor, afirmă că acesta a fost doborât de combatanţi jihadişti. Forţele irakiene luptă împotriva organizaţiei SI în zona rafinăriei din Baiji de la începutul lunii iunie, când jihadiştii au lansat ofensiva în Irak. Ei au ocupat de atunci regiuni importante din teritoriul irakian, în faţa unei armate incapabile, în primele săptămâni, să le blocheze progresul.
CONFLICT EXTINS Cel puţin 12 persoane au murit, marţi, în urma unor manifestaţii pro-kurde violente din Turcia, organizate pentru a denunţa refuzul Guvernului de la Ankara de a interveni militar împotriva jihadiştilor care vor să ocupe oraşul sirian Kobane. Mai multe persoane au fost rănite în cursul acestor confruntări, care au provocat pagube materiale semnificative în mai multe oraşe ale ţării. Cinci persoane au murit la Diyarbakir, capitala kurdă a Turciei, trei şi-au pierdut viaţa la Mardin, două la Siirt, una a murit la Batman şi una la Mus, toate aceste localităţi fiind situate în sud-estul ţării. Alte incidente s-au produs în oraşele mari ale ţării, în special la Istanbul şi Ankara, unde Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii pro-kurzi.
Violenţe au avut loc, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşele germane Hamburg şi Celle, între membri ai comunităţilor kurdă şi yazidi şi militanţi islamişti, 23 de persoane fiind rănite. La Hamburg, confruntările au început marți seară, în timpul unei manifestaţii a kurzilor faţă de atacurile grupului terorist Stat Islamic în oraşul sirian Kobane. Aproximativ 75 de manifestanţi kurzi au fost atacaţi de circa 50 de islamişti. 22 de persoane au fost reţinute la Hamburg. În oraşul Celle, membri ai comunităţii yazidi s-au bătut cu islamişti de origine cecenă.
ZONĂ DEMILITARIZATĂ Preşedintele Franţei, Francois Hollande, susţine crearea unei zone demilitarizate între Siria şi Turcia, pentru primirea şi protejarea refugiaţilor, anunţă Palatul Elysée, după o conversaţie pe care şeful statului francez a avut-o cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri au evocat situaţia alarmantă din nordul Siriei, în special din oraşul Kobane, asediat de militanţii grupului terorist Stat Islamic, adaugă Palatul Elysee. ”Francois Hollande şi Recep Tayyip Erdogan au puncte de vedere similare privind necesitatea oferirii de asistenţă suplimentară opoziţiei moderate din Siria, pentru a lupta contra grupului Stat Islamic şi a regimului Bashar al-Assad”, precizează comunicatul. Erdogan a pledat de mai multe ori pentru instituirea unei zone demilitarizate la frontiera dintre Turcia şi Siria şi pentru intrerzicerea zborurilor în nordul Siriei, în scopul protejării zonelor cucerite de forţele opoziţiei moderate siriene.
PE URMELE UNUI JIHADIST Poliţia federală americană caută informaţii despre un jihadist care vorbeşte engleză cu un accent nord-american într-un film de propagandă difuzat recent de gruparea SI. Bărbatul, care poartă o ţinută de camuflaj şi are un pistol în mână, este naratorul în această înregistrare video de 55 de minte, intitulată „Flames of War“, în care apar prizonieri care-şi sapă mormintele. Aproximativ 12 cetăţeni americani, potrivit FBI, luptă în prezent în rândul unor organizaţii teroriste. În total, aproximativ 100 de persoane au încercat să se alăture acestor organizaţii, au reuşit şi au revenit pe teritoriul american ori se află, în continuare, în Siria. FBI a anunţat că asasinul jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff, dar şi al britanicului David Cawthorne Haines, toţi trei executaţi prin decapitare, execuţii revendicate de SI, a fost identificat. Acest bărbat, care poartă cagulă în cele trei înregistrări video difuzate de către gruparea SI, profera - cu un accent britanic - ameninţări la adresa lui Barack Obama, în cazul în care şeful statului american continuă atacurile împotriva SI.
Autorităţile americane au arestat sâmbătă un tânăr în vârstă de 19 ani, pe aeroportul O'Hare din Chicago, pe care l-au acuzat că încerca să plece în Orientul Mijlociu pentru a se alătura SI. Mohammed Hamzah Khan a fost inculpat pentru tentativă de susţinere materială a unei organizaţii teroriste.