O vizită controversată. Regina Marii Britanii l-a întâmpinat pe Papa Benedict al XVl-lea în Edinburgh. După primire, a urmat o paradă prin oraş şi o slujbă în aer liber, în Glasgow. Zeci de mii de oameni l-au aşteptat la Edinburgh să îl vadă pe Papă, dar au avut loc şi proteste. Grupuri aparţinând altor religii au organizat un protest faţă de politicile Vaticanului legate de drepturile homosexualilor şi avorturi, precum şi faţă de scandalul abuzurilor faţă de minori. Poliţia spune totuşi că nu se aşteaptă la manifestaţii de amploare. Întrebat despre proteste, Papa a declarat că “Marea Britanie are o amplă istorie de anticatolicism, dar şi o mare istorie de toleranţă”. Vizita papală în Marea Britanie, programată în intervalul 16-19 septembrie, este prima oficială din ultimii 500 de ani efectuată în Regatul Unit de un Suveran Pontif. Este, totodată, prima vizită în Marea Britanie efectuată de un Papă de la cea particulară întreprinsă de Ioan Paul al II-lea în 1982 şi prima desemnată ca una de stat, pentru că Suveranul Pontif a fost invitat de regină. Delegaţia Papei cuprinde circa 30 de responsabili de la Vatican şi zeci de jurnalişti. Oficialii de la Vatican au declarat că Papa vrea să se folosească de această vizită pentru a sublinia importanţa credinţei pentru toţi cei din Marea Britanie, nu doar pentru catolici şi anglicani. Premierul britanic, David Cameron, a declarat că vor fi patru zile foarte speciale, nu numai pentru cele şase milioane de catolici, dar pentru oamenii de toate religiile din Marea Britanie.
Un cadou preţios. Papa Benedict al XVl-lea i-a dăruit reginei Elisabeta a II-a o copie după Evangheliarul de la Lorsch, un vechi manuscris religios din care jumătate este păstrat la filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naţionale a României. Scris cu litere de aur, la sfârşitul secolului al VIII-lea, din porunca împăratului Carol cel Mare, manuscrisul include evangheliile din Noul Testament, portrete ale celor patru evanghelişti şi o imagine a lui Isus Cristos, cunoscută ca Majestas Domini. În secolul al XVII-lea, în timpul Războiului de 30 de ani, manuscrisul a fost rupt în două, cu scopul de a se încerca vinderea lui pe piaţa neagră. Cealaltă jumătate a manuscrisului se află acum în biblioteca Vaticanului. Potrivit presei britanice, darul oferit reginei de Suveranul Pontif are valoare simbolică, în condiţiile în care manuscrisul a fost rupt în timpul unui război purtat sub pretext religios, de catolici şi protestanţi.
O retragere de ultim moment. Unul dintre consilierii Papei s-a retras din delegaţia oficială, după ce a numit Marea Britanie “lumea a treia”. Cardinalul german Walter Kasper, în vârstă de 77 de ani, urma să participe la discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Angliei, în cursul vizitei de patru zile. Oficialii de la Vatican au spus că acesta s-a retras din cauza unei boli, dar alţii au vorbit despre natura agresivă a interviului pe care l-a dat pentru publicaţia “Focus”. În articolul intitulat “Pământul lumii a treia”, Walter Kasper a scris despre “atmosfera agresivă de ateism din Marea Britanie”.