Prima zi cu supraacciză la carburanţi. Cât au crescut prețurile la pompă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima zi cu supraacciză la carburanţi. Cât au crescut prețurile la pompă

Economie 15 Septembrie 2017 / 09:09 3742 accesări

Supraacciza la carburanţi a intrat în vigoare vineri, dată de la care va fi o creştere cu 0,16 lei pe litru la pompă pentru toate cele trei categorii de combustibil. O nouă majorare se va aplica începând din 1 octombrie. OMV Petrom a majorat preţul benzinei şi motorinei cu 9 bani pe litru, în această dimineaţă la ora 00.00, dat fiind că de astăzi intră în vigoare acciza crescută la benzină şi motorină, anunţă Economica.net.

După majorarea de azi, în staţia Petrom cea mai ieftină din Bucureşti, benzina standard are un preţ de 4,84 lei pe litru, iar motorina standard costă 4,75 lei pe litru. Sortimentele premium s-au scumpit şi ele, motorina extra ajungând la 5,03 lei pe litru, iar benzina extra 99 la 5,31 lei pe litru. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie.Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

"Această măsură se produce în etape pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului, șoc care poate genera creșteri de preț, ar urma scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat, având încasări mai mici la bugetul de stat și nu se mai atinge un obiectiv", a afirmat Ionuț Mișa în data de 30 august.

O zi mai târziu, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicita Guvernului să nu majoreze acciza la carburanți, ci să îmbunătățească sistemul de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) străinilor, astfel încât România să devină un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest. "În caz contrar, o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat. Tacit, Ministerul de Finanțe recunoaște acest lucru prin faptul că dorește implementarea supra-accizei în doua etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie 2017, cu scopul de a evita un șoc pe piață", susțin reprezentanții UNTRR. În România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.

Premierul Mihai Tudose a susţinut că nu decizia de a introduce supraacciza la carburanţi a generat creşteri de preţuri la pompă pentru că nu a intrat încă în vigoare şi a precizat că în următoarea perioada are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor petroliere, iar în cazul în care va constata că preţurile au crescut preventiv, va lua măsuri în consecinţă. "Preţul nu poate numai să scadă, dar în mod cert nu este influenţa accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare (...) O să avem o discuţie pe 15-16 septembrie, să vedem exact care a fost influenţa. Dacă barilul a crescut, o să avem o discuţie, dacă au avut alte cheltuieli, este altă discuţie, iar dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuţie”, a declarat, marţi, Mihai Tudose, întrebat despre creşterea preţurilor carburanţilor la pompă.

Taguri articol


12