Prima zi de alegeri legislative în Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima zi de alegeri legislative în Italia

Externe 25 Februarie 2013 / 00:00 450 accesări

Alegătorii italieni sunt aşteptaţi la vot duminică şi luni, în cadrul scrutinului legislativ, în vederea reînnoirii celor două camere ale Parlamentului, Camera Deputaţilor şi Senatul. S-a votat, ieri, între orele locale 8:00 şi 22:00, iar astăzi între orele locale 7:00 şi 15:00. Electoratul italian dispune de 61.597 de birouri electorale, deschise în cele 20 de regiuni ale ţării. Alegerile generale vor marca începerea celei de-a 17-a legislaturi, ce va putea avea o durată maximă de cinci ani. Se va vota pe baza legii electorale aprobate de Parlamentul de la Roma în decembrie 2005. Vor fi aleşi 945 de parlamentari, printre care 630 de deputaţi şi 315 senatori.

Până duminică la ora 12 au votat 15% dintre alegătorii italieni, în uşoară scădere faţă de alegerile din 2008. Procentul cel mai ridicat al prezenţei la vot a fost în regiunea Lombardia, cu circa 16%, iar în regiunea Lazio votaseră aproape 13% dintre alegătorii cu drept de vot. În întreaga Italie, peste 60.000 de agenţi ai forţelor de ordine supraveghează buna desfăşurare a acestui scrutin important, urmărit cu atenţie în întreaga lume. Se prevede totuşi o prezenţă masivă la vot. La ultimele alegeri generale, din anul 2008, prezenţa la urne a fost de peste 80%. Încă există un procent de peste 10% de alegători, reprezentând cinci milioane de alegători, indecişi care vor lua o hotărâre în ultimul moment, iar circa 20% dintre italienii cu drept de vot au declarat că se vor abţine, potrivit ultimelor sondaje de opinie difuzate.

CANDIDATE ROMÂNCE Printre cei 16.000 de candidaţi se numără şi două românce, cu dublă cetăţenie, română şi italiană. Una dintre candidate este Nona Evghenie, originară din Neamţ, de 34 de ani. Deţine o diplomă universitară în economie internaţională şi a lucrat mai mulţi ani la Banca Populară Italiană. Cealaltă româncă, Emilia Stoica, candidează tot din partea Partidului Democrat, dar în alegerile regionale din Lombardia. Este originară din Braşov şi de profesie inginer.

Primul lider politic care şi-a exprimat dreptul la vot a fost actualul premier demisionar, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, care a votat în jurul orei locale 10:00 la Milano, împreună cu soţia sa, Elsa Monti. Liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, a votat cu o oră mai târziu, la Piacenza, în regiunea Emilia Romagna, împreună cu familia sa, soţia şi cele două fiice. Însă de cel mai palpitant episod a avut parte Silvio Berlusconi, contestat de gruparea feministă Femen la Milano. Trei membre ale grupului Femen au scandat de zor „Ajunge cu Berlusconi!”, bineînţeles la bustul gol.

Femeile au fost reţinute imediat, iar Il Cavaliere a putut să voteze în faţa unei mulţimi de fotografi şi cameramani. Fără probleme a votat şi preşedintele Giorgio Napolitano, împreună cu soţia sa, Clio, la Roma, la un birou electoral din apropierea Palatului Quirinale, sediul preşedinţiei Republicii Italiene.



12