Prim-adjunctul ISU „Dobrogea”, suspendat din funcţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prim-adjunctul ISU „Dobrogea”, suspendat din funcţie

Eveniment 30 Mai 2009 / 00:00 2128 accesări

Conducerea ISU „Dobrogea”, a decis, vineri, suspendarea din funcţie a prim-adjunctului şefului instituţiei, col. Neculai Coman, pînă la definitivarea cercetării judecătoreşti. Atribuţiile sale au fost preluate de vineri, de col. Traian Oprea, iar în funcţia de adjunct al inspectorului şef, a fost împuternicit col. Viorel Jianu. „Referitor la funcţiile deţinute de cadrele militare arestate preventiv pentru 29 de zile, la data de 13 mai 2009, precizăm că atribuţiile şi responsabilităţile lor profesionale au fost preluate de alţi ofiţeri încă din momentul punerii la dispoziţie a ofiţerilor anchetaţi de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat remis de ISU „Dobrogea”. Conducerea inspectoratului îi asigură pe constănţeni că acest scandal nu a afectat activitatea ISU Dobrogea.

„Este de datoria noastră să informăm societatea civilă că, indiferent de probleme interne existente, pompierii militari sînt pregătiţi, în orice moment, să intervină în orice situaţie de urgenţă semnalată la numărul unic 112”, a declarat inspectorul şef al ISU „Dobrogea”, col. Viorel Costache.

Pe de altă parte, pe 1 iunie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca recursul declarat de gen. (r) Petre Trandafir, fost inspector şef al ISU Dobrogea, şi de col. Neculai Coman împotriva arestării preventive dispuse pe 28 mai. Recursul va fi judecat de Completul de 9 judecători al instanţei supreme. Reamintim că Trandafir şi Coman sînt acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în august 2007, ar fi abuzat de faptul că aveau putere decizională în cadrul comisiei de examinare a candidaţilor la posturile de subofiţeri de la concursul de admitere din vara lui 2007 şi le-au ordonat subalternilor, membri ai comisiilor de examinare la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv. Anchetatorii susţin că, lucrările scrise ale celor peste 120 de candidaţi au fost falsificate de către membrii comisiei de corectare, cărora li s-a acordat nota maximă sau punctaje foarte mari, fiind în final declaraţi admişi în mod fraudulos. Drept urmare, candidaţii admişi au fost repartizaţi la anumite subunităţi din judeţ, iar cei care au obţinut peste media şapte au fost declaraţi respinşi. Pînă în prezent, anchetatorii au identificat 35 candidaţi respinşi pe nedrept, din care 27 s-au constituit părţi civile în procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 RON.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de alţi opt ofiţeri ai ISU Dobrogea, şase dintre ei foste cadre de conducere, care se află în arest preventiv din 13 mai, dată la care au fost suspendaţi din funcţie. Ei au fost arestaţi de magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti fiind acuzaţi că au fraudat rezultatele unui concurs de angajare din anul 2007, prin falsificarea foilor de concurs a 67 de candidaţi.



12