Primăria Constanța, împinsă să preia o datorie de 40 de milioane de euro?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fuzionarea CET - RADET, cu noduri

Primăria Constanța, împinsă să preia o datorie de 40 de milioane de euro?

• Viceprimarul Decebal Făgădău spune că autoritatea locală vrea să preia CET, dar fără debitele sale istorice
Eveniment 31 Martie 2015 / 00:00 6290 accesări

SUBVENȚIE Consiliul Local Municipal Constanța le dă o veste bună tuturor constănțenilor. Populația va plăti, pentru luna martie, același preț ca şi luna trecută, 310 lei, pentru o gigacalorie. Decizia a fost adoptată, ieri, de aleșii locali, care au aprobat alocarea de la buget a cinci milioane de lei pentru acoperirea subvenției. ”De la 1 ianuarie 2015, CET a obținut de la Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei majorarea prețului de facturare a gigacaloriei cu 20 de lei, de la 363 de lei la 383 de lei. Consiliul Local Municipal a hotărât, în ședința din luna februarie, să nu majoreze prețul către populație, sub rezerva că va face calcule și va vedea dacă subvenția primită de la Guvern anul trecut, în valoare de 19 milioane de lei, va acoperi inclusiv luna martie. S-au făcut diverse calcule și s-a constatat că acești bani ajungeau doar până la finele lunii februarie. Drept urmare, a fost nevoie de o suplimentare de fonduri pentru ca toată populația să poată plăti același preț pentru o gigacalorie, adică 310 lei, de la acest tarif urmând să se aplice schema de ajutor pe care o știe toată lumea”, a declarat viceprimarul Decebal Făgădău.

PRELUAREA CET, O POVESTE FĂRĂ SFÂRȘIT Tot în ședința de ieri, consilierii locali au abordat și subiectul preluării CET Constanța, care a fost, până de curând, în proprietatea Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), unul dintre principalii furnizori de energie electrică de pe piaţa naţională. Pentru a putea reduce prețul de producție şi de facturare a energiei, Guvernul României a adoptat, în urmă cu câteva luni, un memorandum prin care a aprobat divizarea ELCEN, care s-a dizolvat în trei noi societăţi: Electrocentrale Constanţa SA, Electrocentrale București și Electrocentrale Titan SA. Electrocentrale Constanţa SA urma să fuzioneze cu RADET Constanța, Electrocentrale București cu RADET București, cele două urmând să intre în subordinea autorităților locale, iar Electrocentrale Titan să rămână la Ministerul Energiei. Dorința de a prelua aceste CET-uri, care erau niște coloși industriali ce nu își mai justificau prezența pe piața energetică, a fost extrem de mare. Atât primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, cât și primarul Constanței, Radu Mazăre, și-au exprimat, în numeroase rânduri, dorința de a prelua CET-urile. O singură problemă aveau cei doi: datoriile respectivelor unităţi. Interesant este faptul că, inițial, în procesul de divizare al ELCEN s-a precizat că datoriile istorice vor fi stinse. Dar de la vorbe la fapte este cale lungă, iar autoritățile din București și Constanța s-au trezit că, dacă vor prelua Electrocentralele, vor avea de plătit și debitele fostei ELCEN către diverși furnizori. Primul care și-a dat seama de această problemă a fost primarul Capitalei, care a spus că nu poate să plătească din banii bucureștenilor aberaţiile de penalităţi pe care ELCEN le dorește.

CONDIȚII Precum aleșii Primăriei Capitalei, consilierii muncipiului Constanța, la propunerea viceprimarului Decebal Făgădău, au adoptat, ieri, mai multe hotărâri prin care Primăria, în baza memorandumului Guvernului privind dizolvarea ELCEN, face noi pași în preluarea acțiunilor deținute de statul român la CET. Scopul final al acestei acțiuni este fuzionarea cu RADET Constanța, ceea ce va rezulta în o scădere a prețului la gigacalorie. Numai că, în acest caz, autoritățile constănțene s-au prins de șmecheria celor de la CET și au spus că fuziunea se va realiza, dar fără datoriile ELCEN, pe care cineva, în procesul de fuziune, vrea să le pună în cârca autorităților constănțene. Făgădău spune că ar fi vorba de aproximativ 40 de milioane de euro. ”Divizarea ELCEN este nepotrivită. Trebuia ca CET să treacă în domeniul public al Primăriei, urmând ca datoriile pe care le avea RADET către CET să se șteargă. Intervenția CET a făcut ca lucrurile să nu fie tocmai așa. Există multe controverse legate de fuziune. Cerem să se revină la prevederile inițiale ale memorandumului. Ne-au fost repartizate injust anumite debite ale ELCEN care nu au fost generate de constănțeni. Drept urmare, am atacat în instanță actul de divizare al ELCEN, ceea ce înseamnă că procesul de fuziune dintre Electrocentrale Constanţa SA și RADET Constanța este blocat momentan. Totodată, am reiterat: în cazul în care datoriile vor fi șterse, noi vom prelua CET”, a spus Făgădău. Iar viceprimarul Constanței are perfectă dreptate când pune aceste condiții, în condițiile în care Guvernul a putut să șteargă datoriile istorice ale altor societăți mari, precum CFR sau Hidrocentrale.

CE SE VA ÎNTÂMPLA? Întrebat ce se va întâmpla în continuare, viceprimarul Constanței a spus că este sceptic în privința fuziunii CET cu RADET. ”Dacă nu va fi corectat memorandumul, nu vom prelua CET și vom căuta alte soluții de producere a energiei termice și, de ce nu, de reorganizare a RADET Constanța. Cu cât va fi amânată decizia dincolo de finele anului 2015, cu atât prețul gigacaloriei va crește. Ne trebuie o strategie tehnică. Poate vor fi centrale de cartier, poate un nou CET. Nu știu, dat fiind că Primăria nu are specialiștii necesari să elaboreze soluții. Poate doar să stabilească strategia generală. Scopul nostru este un preț rezonabil pentru încălzire”, a spus viceprimarul. Subiectul preluării CET Constanța a fost abordat în trecut și de primarul Radu Mazăre, care a spus că dorește să-l preia, dar nu cu datoriile de milioane de euro. ”CET trebuie să fie transferat fără datorii, pentru a realiza un concept de furnizare a energiei termice. Cum pot să preiau CET și să arunc 40 de milioane de euro datorii în cârca constănțenilor?”, a punctat primarul.



12