Într-o perioadă în care scandalurile dau târcoale, Primăria Constanța este pe cale să ajungă în instanță. Asta pentru că Uniunea Salvați România a anunțat că va da în judecată Primăria Constanţa după ce autoritatea locală a invalidat peste 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”. Este vorba de inițiativa USR prin care se dorește schimbarea Constituției în așa fel încât să nu se mai permită persoanelor care au probleme cu legea să ocupe funcții publice. „Primăria Constanţa a invalidat semnăturile a peste 6000 de constănţeni. Dorinţa a peste 6000 de cetățeni de a trăi într-o ţară care să nu fie condusă de infractori a fost ștearsă din pix de funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei. Munca membrilor USR Constanţa, a voluntarilor, speranța celor care au sprijinit iniţiativa au fost şterse cu buretele de administraţia PSD.
Comitetul de Iniţiativă al #Farapenali va da în judecată Primăria Constanţa”, anunță cei de la USR Constanța pe pagina lor de Facebook.
PRIMĂRIA A ANULAT 6.000 DE SEMNĂTURI
Intenția partidului vine după ce Primăria Constanța a publicat, tot pe Facebook, o informare potrivit căreia a invalidat aproximativ 6.000 de semnături acordate în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice”. „În data de 24 august, Direcția Locală de Evidență Persoane a primit 18.990 de semnături pentru atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor inițiativei „Fără Penali în funcții publice”. Conform Legii 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni, atestarea calității de cetățean cu drept de vot și a domiciliului susținătorilor se face prin verificarea listei de susținători. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 189/1999 au fost atestate 12.715 persoane, restul de 6.275 de semnături fiind invalidate din următoarele motive: nume și prenume eronate sau incomplete; adresa de domiciliu/reședința incompletă sau persoane cu domiciliul în altă localitate; cod numeric personal incomplet sau eronat; seria și numărul actelor de identitate eronate sau expirate anterior datei listei. Precizăm că atestarea semnăturilor a fost realizată de către funcționarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Constanța cu bună credință şi responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale”, precizează reprezentanții Primăriei Constanța. Ciudat este că cele 6.275 de semnături anulate reprezintă aproape o treime din numărul total, ceea ce ridică multe semne de întrebare. Rămâne de văzut cum se va termina povestea.
INVALIDĂRI PE BANDĂ ȘI ÎN RESTUL JUDEȚULUI!
Municipiul Constanța nu e singura localitate în care inițiatorii acestei campanii au avut probleme cu validarea semnăturilor. Spre exemplu, la Năvodari, Primăria a validat doar 842 dintre cele 1385 de semnături, fără să specifice vreun motiv, spun cei de la USR. Și în acest caz, USR a cerut o motivare pentru anularea fiecărei semnături. „Ne-au furat prosperitatea, acum vor să ne fure democrația”, spun cei de la USR Năvodari. Probleme au fost și la Cumpăna, unde toate cele 200 de semnături au fost anulate! Nici de această dată nu au fost specificate motivele, lucru destul de ciudat. De altfel, campania de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice” a început cu stângul. La numai câteva zile după ce șefii Uniunii au anunțat strângerea de semnături, cortul amplasat în fața Casei de Cultură din Constanța a fost vandalizat.