CENTRALIZARE SAU DESCENTRALIZARE? Primari de comune din toată ţara participă zilele acestea la sesiunea extraordinară a adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), la Neptun, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă şi încercând să găsească o rezolvare pentru ele. Prim-vicepreşedintele ACoR, Mariana Gâju, a explicat că Asociaţia a formulat un protest pe care preşedintele Asociaţiei, Emil Drăghici, îl va înainta Guvernului, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Protestul cuprinde mai multe probleme ale primarilor de comune, însă în principal a fost redactat faţă de prevederile Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. „Am considerat că numai printr-un dialog continuu, bazat pe deplin respect reciproc între decidenţii din administraţia publică centrală şi cei ai ACoR, putem repara sau ameliora unele dintre marile erori ale oricărui Guvern de după 1989, de ignorare a normelor elementare din Carta europeană a autonomiei locale, în sensul că „Exerciţiul responsabilităţilor publice trebuie, de manieră generală, să revină, de preferinţă, acelor autorităţi care sunt cele mai apropiate de cetăţeni. La atribuirea unei responsabilităţi către o altă autoritate trebuie să se ţină seama de amploarea şi de natura sarcinii, precum şi de cerinţele de eficienţă şi economie““, se arată în protestul Asociaţiei. Mariana Gâju a declarat că, din acest punct de vedere, putem constata că primarii anului 2012 sunt sub demnitatea celor de dinaintea anului 1989, aceasta „graţie“ democraţiei bazate pe principiul descentralizării!
CERTIFICATUL DE PRODUCĂTOR, MAI GREU DE OBŢINUT Gâju a explicat că, sub umbrela democraţiei şi a descentralizării prost înţelese şi chiar şi mai prost aplicate, asistăm neputincioşi la tăierea din atribuţiile de bază ale autorităţilor executive, acelea de a satisface, în cererile sale, cetăţenii pentru confirmarea exactităţii sau realităţii unui fapt ori atestării unei anumite calităţi în vederea valorificării anumitor drepturi. „Nici în cele mai sumbre politici nu identificăm o situaţie a dispreţului la care sunt expuşi primarii comunelor din România anului 2012, respectiv de a nu mai avea ca atribuţie pe cea a eliberării certificatului de producător agricol. Cetăţenii, în loc să meargă la nivelul comunei pentru a lua un certificat de producător agricol, sunt trimişi la Camere Agricole de la nivel de judeţ, ceea ce este o încălcare a autonomiei locale. Nicio instituţie nu cunoaşte mai bine problemele decât instituţiile din teren, adică autorităţile locale. Soluţia este ca acestea să revină în subordinea autorităţilor publice locale şi producătorii agricoli vor obţine certificatele de care au nevoie“, a declarat Gâju.
PRIMARII, TRANSFORMAŢI ÎN MARIONETE La rândul său, Emil Drăghici susţine că autorităţile administraţiei publice locale se cer a fi marionete în mâna şi în folosul celor care ajung pe „culmile administraţiei“! „Cu precădere primarii comunelor, în loc să-şi îndrepte întreaga capacitate spre punerea în aplicare a unor strategii de dezvoltare economico-sociale, pe termen mediu şi lung, stau slugarnic, cu mâna întinsă la cei care, prin intervenţiile lor, pot „picura“ ceva resurse pentru îndeplinirea unor proiecte la nivel local, iar atunci când se „picură“, criteriul este strict legat de numărul celor care ar putea să voteze în favoarea celui de pe „culme“. Este limpede că într-o astfel de situaţie nu se poate vorbi de dezvoltare durabilă a colectivităţilor locale, de menţinere în administraţie a unor oameni valoroşi, ci de o dezvoltare arbitrară în folosul şi în interesul unor micimi“, a declarat Drăghici. El a completat că, prin prevederile Legii nr. 283/2010, primarii sunt desconsideraţi, pe de o parte, iar pe de altă parte, cetăţenii, producătorii agricoli sunt batjocoriţi, devenind solicitanţi la „porţile iadului“, la cele ale unor structuri create în interesul unor oameni aflaţi departe de munca în agricultură şi împotriva micului producător agricol, adică împotriva ţăranului român.
Alegeri interne
Pentru că aceasta a fost prima adunare a ACoR după alegerile din 10 iunie, sesiunea din zilele acestea a avut ca scop şi realegerea conducerii Asociaţiei. Modificări majore nu au apărut. Astfel că Emil Drăghici a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte, Mariana Gâju în cea de prim-vicepreşedinte, iar Gheorghe Butoi în cea de secretar al ACoR. Alte modificări au apărut, însă doar pentru funcţiile de vicepreşedinţi sau pentru cele de preşedinţi ale filialelor judeţene. La nivelul judeţului Constanţa, Mariana Gâju şi-a păstrat funcţia de preşedinte al filialei judeţene.