Coșmarul primarilor care se judecă de mulți ani cu Agenția Națională de Integritate (ANI), încercând să demonstreze că nu au fost în incompatibilitate atunci când au reprezentat interesul comunităților pe care le conduc în societățile de utilitate publică, ar putea să se termine. Asta dacă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) vor lua în calcul legea care a fost adoptată marți și care prevede că primarii, viceprimarii și președinții consiliilor județene pot reprezenta administrațiile locale și județene în adunările generale ale Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate furnizarea de servicii de utilitate publică. Până când se va putea lua în calcul actul normativ, primarii așteaptă promulgarea legii, care poate fi luată în calcul abia după ce va primi semnătura președintelui Traian Băsescu. Atât primarii în cauză, cât și parlamentarii consideră că era nevoie de adoptarea actului normativ. „Este o lege bună, pentru că, dacă se continua în acest stil, primarii ar fi ajuns să trimită în ADI șoferi și femei de serviciu care să reprezinte interesele localității. Nu știe nimeni mai bine decât primarul ce se întâmplă în sânul comunității sale, de ce este nevoie și ce ar trebui să se facă pentru dezvoltarea ori modernizarea localităților pe care le conduc“, a declarat senatorul PSD de Constanța Alexandru Mazăre. În plus, parlamentarii tomitani spun că adoptarea acestei legi este un prim pas ce ar trebui completat de altul, care să prevadă aceleași lucruri și pentru Adunările Generale ale Asociaților (AGA) din cadrul societăților comerciale care furnizează servicii de utilitate publică - de exemplu, SC RAJA SA. „Primarii s-au aflat într-o situație foarte delicată. Nu puteau atrage bani europeni în localitățile lor decât dacă făceau parte din aceste ADI sau AGA ale societăților de utilitate publică, de genul RAJA SA (care a atras mulți bani europeni pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare), și, pe de altă parte, li s-a spus că nu pot face parte din acele structuri. Acum încep să se limpezească lucrurile. În plus, Bruxelles-ul este de aceeași părere cu noi“, a declarat, la rândul său, deputatul PSD Eduard Martin.
LINȘAJUL CONTINUĂ Chiar dacă vestea adoptării legii i-a bucurat pe aleșii locali, ei sunt încă sceptici în privința beneficiilor pe care le poate aduce actul normativ. Și asta pentru că o lege nu poate fi aplicată retroactiv, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru că actul normativ nu face nicio referire la AGA ale societăților comerciale de utilitate publică. „Nu ne putem pronunța încă pentru că e greu să credem că ne va ajuta să scăpăm de acest linșaj al ANI, care spune că nu e normal să avem grijă de patrimoniul localității pe care o conducem“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, care a depus, prin Asociația Comunelor din România, mai multe solicitări pentru remedierea problemei. Dacă unii primari văd în culori mai vii adoptarea actului normativ, nu de aceeași părere este vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Cristinel Dragomir, care a fost extrem de virulent la adresa legii: „Nu ne ajută actul normativ în cauză, pentru că ANI ne fugărește, pe cei mai mulți dintre noi, pentru că facem parte din AGA a RAJA“. Mai pe scurt, primarii vor sta în continuare cu inima la gură și vor aștepta prima pronunțare în această speță a ÎCCJ.
O lege pentru Iohannis?
Liderii PSD Victor Ponta şi Liviu Dragnea au declarat, ieri, că legea se referă şi la liberalul Klaus Iohannis, care acum poate candida la prezidențiale. „Liberalii au votat acea lege cu incompatibilităţile, pentru că e o lege care se referă şi la Iohannis“, a spus Ponta. Despre acuzațiile venite din partea ANI, care vorbea despre o nouă marţi neagră, având în vedere că legea întrerupe proceduri pentru 1.200 de primari, Ponta a răspuns: „Dacă e şi Iohannis printre ei, înseamnă că e un lucru bun”. La rândul său, mai mult ironic, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a arătat că legea a fost „dată“, în opinia sa, pentru Klaus Iohannis. Întrebat ce se întâmplă însă cu ceilalţi aleşi locali, Dragnea a răspuns: „Ceilalţi nu candidează“. Pe de altă parte, deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat că puterea încearcă să-i scape de justiţie pe incompatibili. Evident că nici ANI nu susţine modificarea Legii 51/2006, prin care primarii sau preşedinţii de CJ ar putea fi membri în adunările generale ale ADI, precizând că nici nu i s-a cerut un punct de vedere privind acest demers.