Primarii demiși vor plăti alegerile anticipate din propriul buzunar?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublă pedeapsă pentru edilii condamnați sau incompatibili

Primarii demiși vor plăti alegerile anticipate din propriul buzunar?

Administrație 22 Iunie 2016 / 07:45 1229 accesări

Senatorul Christian Gigi Chiru: „În momentul în care află că a câștigat alegerile, primarul ar trebui să își pună bani deoparte în cazul în care are probleme? Este absurd!

Senatorul Christian Gigi Chiru: „În momentul în care află că a câștigat alegerile, primarul ar trebui să își pună bani deoparte în cazul în care are probleme? Este absurd!

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel: „Dacă aș mai fi demis din cauza unei condamnări sau a incompatibilității, aș depune banii pentru alegeri a doua zi”

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel: „Dacă aș mai fi demis din cauza unei condamnări sau a incompatibilității, aș depune banii pentru alegeri a doua zi”

Un grup de parlamentari a inițiat un proiect de lege prin care primarii demiși din cauza condamnării sau incompatibilității, să plătească din propriul buzunar organizarea alegerilor anticipate generate de vacantarea posturilor lor. Propunerea i-a cam supărat pe unii politicieni constănțeni, care consideră că nu este corect ca o persoană să fie pedepsită de două ori pentru aceeași greșeală.

După numeroasele scandaluri din ultimii patru ani legate de primari urmăriți penal, condamnați sau considerați incompatibili de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), mai mulți parlamentari au fost inspirați să inițieze un proiect de lege care... ar scăpa bugetul public de grija organizării alegerilor anticipate. Concret, parlamentarii vor ca primarii demiși din cauza unor condamnări definitive la închisoare sau a incompatibilității să plătească din propriile buzunare pentru organizarea scrutinului pentru alegerea unui nou edil-șef. Inițiatorii își motivează proiectul spunând că nu este corect ca alegerile anticipate, organizate după vacantarea postului de primar ca urmare a condamnărilor sau incompatibilității, să fie finanțate din bani publici. Nu de alta dar, spun parlamentarii care au elaborat proiectul, respectul pentru cetățeni presupune, printre altele, ca banul public să fie recuperat ori de câte ori cheltuirea este generată de culpa cuiva. Dacă ne luăm strict după motivele invocate de inițiatori, ideea nu este chiar rea. Până la urmă, cine greșește trebuie să și plătească.

PEDEPSIȚI DE DOUĂ ORI PENTRU ACEEAȘI GREȘEALĂ

Lucrurile nu sunt atât de simple, spun unii primari și parlamentari constănțeni, care sunt de părere că nu este corect să pedepsești o persoană de două ori, pentru o singură greșeală. De exemplu, primarul din Oltina, Gheorghe Chirciu, reales în funcție la scrutinul din 5 iunie, consideră că, atâta vreme cât unei persoane i se permite să candideze și este aleasă într-o funcție publică, nu este normal să fie obligată să plătească alegerile parțiale dacă este demisă. „Dacă mi se dă posibilitatea să candidez și lumea mă alege, de ce să plătesc? Mai bine să nu mi se permită să candidez”, a spus Chirciu, care în septembrie 2015 a fost destituit din funcția de primar ca urmare a unei condamnări definitive la închisoare cu suspendare. Nici senatorul Christian Gigi Chiru, fost candidat la Primăria Constanța, nu vede cu ochi buni acest proiect. „Nu înțeleg cum ar trebui să procedeze persoana care candidează la funcția de primar. Probabil că este indicat ca, în momentul în care află că a câștigat alegerile, primarul să își pună problema că ar putea fi condamnat sau găsit incompatibil și să își pună bani deoparte. Este absurd. Nu am apucat să studiez proiectul, dar la o primă vedere, propunerea pare deplasată, forțată și de-a dreptul prostească”, a spus Chiru. Inițiativa nu l-a convins nici pe prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu. „Trebuie să consult întregul proiect înainte să emit un punct de vedere, dar mi-e greu să cred că primarii demiși în urma unor condamnări sau din cauza incompatibilității ar putea fi obligați să plătească alegerile parțiale. Pur și simplu nu mi se pare în regulă”, a declarat Nicolaescu.

OPINII POZITIVE

Proiectul nu a generat numai opinii negative. De exemplu, primarul din Castelu, Nicolae Anghel, este foarte încântat de această propunere. „Atâta vreme cât motivele pentru care primarul a fost condamnat sau declarat incompatibil sunt întemeiate, cred că este normal să i se impună să plătească alegerile parțiale. Personal, dacă aș fi într-o asemenea situație, aș depune banii pentru alegeri a doua zi”, a declarat Anghel, care, la fel ca și Chirciu, a fost demis din funcția de primar, în 2015, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Până când proiectul legislativ va fi dezbătut de parlamentari, rămân câteva necunoscute. Ce se întâmplă dacă primarul demis nu își respectă obligațiile de a plăti alegerile? Dar cu primarii care au cerut revizuirea condamnării ce a dus la demiterea sa din funcție? Dacă primarii sunt declarați incompatibili în baza unor legi neconstituționale sau abrogate, este corect să fie pus să fie pedepsit plătind alegerile anticipate? Acestea sunt doar trei dintre zecile de întrebări la care ar trebui să răspundă inițiatorii în lege, dacă nu vor ca propunerea lor să fie considerată doar un proiect trăsnit menit să încurajeze birocrația.

Citește și:

Primarii demiși, buni de plată pentru alegerile anticipate?



12