Primăriile de comune cer utilaje de deszăpezire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ACoR

Primăriile de comune cer utilaje de deszăpezire

Administrație 03 Martie 2012 / 00:00 488 accesări

ŞEDINŢĂ Primari din toate zonele ţării se vor întruni zilele acestea în cea de-a 15-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Odată cu problemele ce vor fi discutate de duminică până marţi, primarii de comune vor aniversa şi 15 ani de când se luptă cu autorităţile centrale pentru a scoate din noroi comunităţile din mediul rural. „Am convocat această întrunire având în vedere importanţa prezentării problemelor cu care se confruntă comunele din România ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum şi a unei accentuate diminuări a capacităţii administrative a autorităţilor administraţiei publice locale. Totul ţinând seama şi de alegerile locale şi generale ce se vor organiza în anul 2012 şi începutul mandatului noului Guvern al României pentru perioada 2012 - 2016“, a declarat preşedintele ACoR, Emil Drăghici. El susţine de asemenea că de la an la an autorităţile publice locale se confruntă cu tot mai multe constrângeri, unele ilogice, fără corespondent în administraţia publică locală europeană şi fără precedent în legislaţia românească.

MESAJ Un mesaj important pentru primarii de comune va fi cel transmis de către preşedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, care felicită ACoR pentru elaborarea „Agendei comunelor din România 2012 - Orizonturi 2020“. „Acest document soseşte într-un moment important, în care discutăm viitoarele politici europene pentru 2014-2020 şi în care CE a reafirmat că dezvoltarea zonelor rurale se situează la intersecţia a două mari politici europene: politica agricolă comună şi politica regională. Fără a pune în concurenţă oraşele şi zonele rurale, întrucât ar fi contraproductiv, aş dori totuşi să vă asigur că Comitetul Regiunilor va depune eforturi energice pentru ca politicile europene să continue să ofere tuturor teritoriilor rurale perspective de viitor, precum şi mijloace de a-şi valorifica propriile atuuri“, a declarat Bresso.

SOLICITARE La întrunirerea cu primarii vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Guvernului. Indiferent dacă aceştia vor veni sau nu, primarii de comune vor avea câteva propuneri pe care le vor transmite către ministere. Una dintre propuneri va veni din partea prim vicepreşedintelui ACoR, Mariana Gâju, care a declarat că va solicita să fie alocate fonduri pentru dotarea fiecărei unităţi administrativ-teritoriale cu utilaje pentru deszăpezire. „Ar trebui ca pentru fiecare administraţie locală să fie alocate sume fixe cu care să fie achiziţionate utilaje de deszăpezire. Aceste sume ar trebui să plece în teritoriu cu destinaţie specială, iar primarii să nu poată face altceva cu banii. La ultimele ninsori guvernanţii spuneau că deszăpezirea trebuie să fie în grija administraţiilor locale. Cu ce utilaje? Nu există utilaje la nivel judeţean, cum a fost cazul celor din Vrancea, dar o comună amărâtă ca cea a noastră de unde să aibă utilajele necesare? Guvernanţii descentralizează iar responsabilitatea, fără a indica şi sursele cu care să se realizeze finanţările“, a declarat Gâju.



12