Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice (primăriile, n.r.) care încasează impozite, taxe și amenzi ar putea fi obligați să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de credit și debit. Prevederile sunt incluse în Legea pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, adoptată marți de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Potrivit Agerpres, în OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menționați pot accepta și plata cu cardul. Inițial, Legea privind modificarea OUG 193/2002 a mai fost adoptată o dată, însă președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului actul normativ, notând că acesta conține unele dispoziții ce pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare. Comisia pentru buget a Senatului a acceptat motivele cererii de reexaminare și a propus plenului adoptarea legii cu unele amendamente, printre care se numără și cel prin care „operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante“. Legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.
PIATRĂ DE ÎNCERCARE PENTRU ADMINISTRAȚIILE MICI
În cazul în care legea va fi adoptată, toate primăriile din țară vor fi obligate să accepte de la cetățeni achitarea taxelor și impozitelor cu cardul. Aparent, măsura este una practică, în condițiile în care plățile online au câștigat tot mai mult teren. În realitate, sistemul sistemul online va fi destul de greu aplicat în mediul rural, unde cele mai multe primării încă folosesc plățile cash.
ÎN CÂTE MODURI POT PLĂTI CONSTĂNȚENII!
La nivelul municipiului Constanța, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) a pus la dispoziția contribuabililor, de câțiva ani, mai multe modalități alternative de achitare a obligațiilor fiscale la bugetul local. Cei care au un computer sau un laptop conectat la internet pot plăti taxele și impozitele prin intermediul site-ului www.spit-ct.ro, secțiunea „Servicii online / Plata online a impozitelor“, sau direct la link-ul https://etax.spit-ct.ro. De asemenea, se pot autentifica pe site folosind numele de utilizator și parola emise de SPIT, în baza unei cereri prealabile depuse online. Obligațiile fiscale pot fi plătite și prin intermediul cardului bancar, la standul SPIT amenajat la centrul comercial Maritimo, în apropierea cafeteriei Auchan (intrarea 1). La același stand puteți cere informații despre situația fiscală. Datoriile la bugetul local pot fi achitate și cu ajutorul telefonului mobil, prin intermediul aplicației Etax Mobile SPIT Constanța, disponibilă în magazinele online Play Store (pentru sistemul de operare Android) și AppStore (pentru iOS). Cei care merg mai des la bancă își pot achita obligațiile fiscale prin ordin de plată, la orice sucursală de bancă, ori cu numerar, la agențiile Garanti Bank din Constanța. De asemenea, șoferii își pot plăti taxele în locul în care își alimentează mașina. Asta pentru că au posibilitatea să achite datoriile la bugetul local la orice stație OMV-Petrom din municipiu, prin serviciul Westaco Express. Nu în ultimul rând, taxele pot fi achitate prin numerar, la toate oficiile Poșta Română din oraș.