Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca și șeful Poliției Locale ieșene și șeful de serviciu din instituție, reținuți săptămâna trecută de procurorii DNA. Despre ce este vorba? Edilul ieșean era un îndrăgostit gelos. El și-a pus sub urmărire subiectul adorației, adică iubita, Adina Samson, care era angajată a Primăriei și al cărei birou era situat chiar lângă cel al edilului. Problema este că Nichita folosea pe post de detectivi angajații Poliției Locale, instituție aflată în subordinea Primăriei. Adică își trata gelozia cu bani publici. Interceptările care au apărut în acest caz ne arată un primar care se raporta la Poliția Locală ca la o instituție privată aflată la cheremul său. El i-a îndemnat pe polițiști să comită abuzuri, în sensul că urmăreau, fără nicio acoperire legală, o persoană împotriva căreia nu există nicio suspiciune oficială. Și nu este tot. Iubita urmărită s-a plâns că, atunci când nu folosea polițiștii locali, Nichita recurgea la ”oamenii clanurilor mafiote din Iași”, adică ai Cordunenilor.
POLIȚIȘTI - DETECTIVI PARTICULARI Relația cu Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, nu a rezistat decât câțiva ani. Rănit în orgoliul propriu de amanta pentru care își părăsise soția, edilul a trecut la gesturi extreme, care au dus-o la disperare pe femeie. Samson l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească. Procurorii DNA spun că Nichita era ținut la curent cu activitățile de supraveghere, în timp real, și atunci când acesta era plecat din localitate. În aprilie, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale, determinat de edil, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic, aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția primarului, în același scop. Aplicația de tip “spy” a fost apoi instalată, din dispoziția lui Nichita, pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate. În cursul aceleiași luni, primarul ieșean l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp. Și asta nu este tot.
LEGĂTURI CU CLANUL CORDUNENILOR Iubita urmărită s-a plâns că, atunci când nu folosea polițiștii locali, Nichita apela la ”oamenii clanurilor mafiote din Iași”. Cordunenii, căci despre ei este vorba, erau folosiţi atât pentru intimidare, cât şi pentru strângere de informaţii. Iar intermediarii între clan şi primar erau, potrivit procurorilor, chiar cei de la Poliţia Locală. Cordunenii sunt considerați cel mai periculos clan interlop din Moldova. Şantaj, cămătărie, intimidare, infracţiuni electronice sau trafic de droguri sunt doar câteva dintre "recomandările" care i-au transformat în "periculoşii României". Surprinzător este faptul că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi nu a ştiut nimic despre aceste legături, deşi supravegherea clanului Cordunenilor era unul dintre obiectivele Direcţiei. În plus, șeful DIICOT Iaşi, Daniel Horodniceanu - cu care lucra primarul Nichita -, este propunerea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, la şefia DIICOT.