PROPUNERE DE ARESTARE. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat, ieri după-amiază, propunere de arestare preventivă pe numele primarului comunei Cogealac, Cati Hristu, şi a altor cinci localnici, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Edilul PNŢCD mai este cercetat pentru instigare la comiterea de infracţiuni şi apologia infracţiunilor (n.r - infracţiune comisă de un funcţionar public care instigă la încălcarea legii). Cati Hristu, Mitică Lenu, Dan Cornea, Florian Barbu, Ilie Coman şi Pavel Copilescu au fost aduşi, ieri după-amiază, în faţa judecătorilor. Viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, fratele acestuia, Nicolae Dore, internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa, unde au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, şi Laurenţiu Ruscu sunt cercetaţi, în acelaşi dosar, în stare de libertate. Avocatul Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, s-a aflat, ieri, la Constanţa, pentru a-şi apăra colegul de partid. În timp ce la Cogealac a fost “război civil”, Pavelescu a făcut declaraţii despre intervenţii ale premierului Emil Boc şi ale ministrului de Interne, Vasile Blaga, în favoarea firmei CEZ, una dintre societăţile interesate să instaleze un parc de eoliene la Cogealac: „Fostul preşedinte al PNŢCD, Marian Petre Miluţ, a fost contactat de mai multe ori de premierul Emil Boc şi de ministrul Vasile Blaga pentru a găsi o formă de comunicare şi chiar de intervenţie la Cogealac, la primarul PNŢCD de acolo. Miluţ a informat Biroul Naţional al partidului despre aceste discuţii prin care i se solicitase să facă demersuri în favoarea firmei CEZ. Noi am tranşat clar această problemă: nu se vor face intervenţii. A mai existat o întâlnire între ministrul de Interne Vasile Blaga şi primarul Cati Hristu. Din câte ştiu, Vasile Blaga a confirmat faptul că acea întrevedere a avut loc”. Aurelian Pavelescu a adăugat: „Am aflat că între ambasadele Spaniei şi Cehiei, ţările din care provin cele două societăţi care vor să dezvolte parcuri eoliene la Cogealac, s-au declanşat discuţii şi informări reciproce cu privire la situaţia de aici. De asemenea, despre problemele de la Cogealac au fost informaţi şi premierul Spaniei, Zapatero şi comisarul Baroso, pentru că vorbim despre cea mai importantă afacere cu energie verde din acest moment, la nivel mondial. Valoarea investiţiei care se va face la Cogealac şi în localităţile învecinate atinge suma de 3,6 miliarde de euro”.
PROTESTATARI PLĂTIŢI. Pavelescu a mai anunţat că îl va apăra pe Cati Hristu în dosarul deschis după scandalul de la Cogealac. „Vreau să văd probele în baza cărora procurorii cer arestarea preventivă a primarului. Mă îngrijorează situaţia de aici, pentru că am informaţii că şi preşedintele PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, va fi reţinut de anchetatori”, a susţinut Pavelescu. Surse judiciare spun că Tudorel Chesoi ar urma să se prezinte astăzi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru a da declaraţii despre incidentul de la Cogealac. Procurorii constănţeni spun că, în perioada 19 - 25 iulie, la iniţiativa edilului Cati Hristu, învinuiţii au pregătit manifestaţia de la Cogealac pentru a-i împiedica pe angajaţii firmei CEZ România SRL să lucreze la parcul de eoliene pe care firma îl instalează pe raza comunei. La mitingul de protest organizat „fără înştiinţarea organelor de poliţie”, după cum arată anchetatorii într-un comunicat de presă remis ieri, au luat parte în jur de 100 de persoane. Anchetatorii spun că, în încercarea de a-şi asigura o galerie cât mai semnificativă, primarul Cati Hristu a plătit diverse persoane pentru a-şi face apariţia la locul revoltei. Conform procurorilor, primarul le-a spus oamenilor că firma CEZ nu ar avea autorizaţie de construcţie, după care i-a îndemnat pe protestatari să meargă pe câmp şi să-i gonească pe angajaţii societăţii din punctele de lucru în care se aflau în acel moment. Printre autovehiculele la bordul cărora localnicii au mers la „luptă” se numără şi două microbuze ale Primăriei Cogealac. Anchetatorii spun că, la al doilea punct de lucru vizat de mulţimea condusă de viceprimarul Mihai Dore, mai multe persoane au smuls ţăruşii gardului împrejmuitor, aruncându-i apoi spre agenţii de pază, care au mai fost bombardaţi cu pietre şi bolovani de localnicii furioşi. În plus, spun oamenii legii, Pavel Copilescu a pătruns la volanul unui utilaj Caterpilar în perimetrul îngrădit al societăţii CEZ. După ce au executat trei focuri de avertisment în plan vertical, agenţii de pază ai firmei Romnaţional au tras asupra mulţimii, cinci persoane fiind rănite. Scandalul s-a potolit abia după ce jandarmii şi trupele DIAS au ajuns în zonă.
ŞEDINŢĂ CU SCÂNTEI. În jurul orelor 18.30, şedinţa de judecată a fost suspendată, avocatul lui Hristu, Aurelian Pavelescu, solicitând recuzarea judecătorului, pe motiv că acesta s-a antepronunţat în momentul în care le-a cerut părţilor să se grăbească pentru că în jurul orelor 19.00 expiră ordonanţele de reţinere emise pe numele inculpaţilor. După judecarea cererii de recuzare, audierile au fost reluate. Judecătorul a decis azi-noapte arestarea primarului Cati Hristu şi a celor cinci localnici implicaţi în scandalul eolienelor.
Diversiuni în scandalul Cogealac
Un individ sub numele de George Ion a reuşit, marţi seara, să producă panică în Grupul CEZ România, după ce s-a dat drept reprezentant oficial al companiei în cadrul unei emisiuni de televiziune, oferind anumite informaţii în urma scandalului de la Cogealac. Referitor la această situaţie, Grupul CEZ a reacţionat imediat şi a dezminţit afirmaţiile făcute de George Ion. „În cursul zilei de marţi, o persoană necunoscută, care nu are vreo legătură contractuală sau de reprezentare cu Grupul CEZ, a intervenit pe canalele media naţionale pretinzând că reprezintă interesele companiei noastre. Dorim să precizăm ferm că acest anumit George Ion nu este angajatul sau reprezentantul CEZ (în România sau în oricare dintre celelalte ţări în care Grupul CEZ activează). Prin urmare, afirmaţiile dumnealui sunt nu numai grave prin neadevărul lor, dar reprezintă şi o flagrantă tentativă de fraudă şi manipulare a opiniei publice”, precizează Grupul CEZ într-un comunicat.
Primarul, suspendat din funcţie?
Implicarea primarul comunei Cogealac, Cati Hristu, în scandalul din urmă cu câteva zile dintre mai mulţi locuitori ai comunei şi agenţii unei firme de pază care aveau în grijă un obiectiv al companiei CEZ pare să-i fie fatală pentru activitatea sa de la Primărie. Conducerea Prefecturii informează că, în cazul în care primarul Cati Hristu va primi mandat de arestare preventivă, vor fi demarate procedurile de suspendare a acestuia din funcţia de primar, în locul său urmând să fie numit temporar actualul viceprimar, Mihai Dore, implicat, la rândul său, în scandal.