Primarul localității Florești și soția acestuia, reținuți după mai multe percheziții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primarul localității Florești și soția acestuia, reținuți după mai multe percheziții

Justiție 13 Iulie 2016 / 10:57 729 accesări

Primarul localităţii Floreşti din judeţul Prahova, Eugen David, soţia sa, care este şi consilier judeţean, dar şi alte patru persoane au fost reţinute după percheziţiile efectuate luni în Prahova şi Braşov în dosarul privind obţinerea abuzivă de fonduri publice.

"În perioada 2011-2016, în calitate de primar al comunei Floreşti, inculpatul a aprobat şi a dispus în mod nelegal acordarea de ajutoare de urgenţă în 2073 de cauze, prin neefectuarea anchetelor sociale şi prin neexistenţa documentelor justificative. Inculpatul a încheiat mai multe contracte de deszăpezire cu firme administrate în fapt de el, societăţile cu care a contractat lucrările de deszăpezire nu dispuneau de utilaje şi de muncitori pentru a efectua lucrările contractate şi deszăpezirea era efectuată de fapt de lucrătorii primăriei cu utilajele primăriei. Inculpaţii au fost reţinuţi şi urmează a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, Florentina Ilioiu.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că la locuinţa primarului a fost găsită şi o factură prin care fuseseră achiziţionate două icoane de la Muntele Athos din banii primăriei a căror valoare se ridică la 100.000 de lei.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul I.J.P. Prahova au efectuat,luni, 29 de percheziţii la persoane bănuite de abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, verificările având loc în 28 de spaţii din judeţul Prahova şi unul din judeţul Braşov, potrivit Poliţiei Române.

"Din cercetări, a reieșit că persoanele bănuite ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obținute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv. Ulterior, banii erau retrași numerar și introduși în circuitul civil. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste plăți nelegale se ridică la 3.200.000 de lei. De asemenea, una dintre persoanele bănuite este bănuită că ar fi acordat, în 207 cazuri, diferite plăți, fără a fi întocmit documentația aferentă. De asemenea, prin contracte întocmite abuziv, ar fi trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăților pe care le controla, cauzând un prejudiciu de peste 770.000 de lei", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, suspecţii ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. De fapt, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ei ar fi efectuat operațiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea și declararea la autoritățile fiscale de facturi, avize și borderouri, în care erau înscrise operațiuni comerciale care în realitate nu aveau loc.

Astfel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 2.200.000 de lei, iar sumele rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor se ridică la aproape 4.800.000 de lei.

Taguri articol


12