Iuri Mihailovici Lujkov, primarul Moscovei, demis ieri de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a părăsit partidul Rusia Unită condus de premierul rus Vladimir Putin. Acesta era şi unul dintre copreşedinţii Consiliului Suprem al formaţiunii Rusia Unită. Iuri Lujkov conducea capitala Rusiei din anul 1992, dar în ultima perioadă a intrat în conflict cu Kremlinul. Decretul semnat de Dmitri Medvedev ordonă ca Iuri Lujkov, în vârstă de 74 de ani, să fie demis din funcţia de primar, deoarece a pierdut încrederea preşedintelui rus. Mandatul de primar al lui Iuri Lujkov ar fi expirat în vara anului 2011. Acesta a revenit luni dintr-un concediu de o săptămână şi a deschis lucrările conferinţei UNESCO privind educaţia timpurie a copiilor, care se desfăşoară la Moscova. Înainte de plecarea sa în concediu, în Austria, primarul s-a consultat cu Kremlinul, iar presa a scris că preşedinţia rusă i-ar fi dat edilului timp de meditaţie, pentru a se decide să îşi prezinte singur demisia. Revenit din concediu, însă, primarul a afirmat că nu intenţionează să demisioneze de bunăvoie.
Mass-media ruse au evocat, în ultimele săptămâni, un război între primarul Moscovei şi preşedintele rus, în contextul unor critici din partea Kremlinului la adresa edilului. Acesta era susţinut de premierul rus Vladimir Putin, nu însă şi de preşedintele Dmitri Medvedev. Astfel, în luna august, când Rusia era mistuită de incendii, iar Moscova se asfixia de fum, edilul, aflat în concediu, a fost nevoit să revină la serviciu. Kremlinul l-a criticat, transmiţând că nu ar fi trebuit să plece la odihnă în timpul situaţiei de mediu dificile din capitală şi că s-ar fi cuvenit să-şi întrerupă concediul mai devreme. Iuri Lujkov a declarat război Kremlinului şi că el nu este loial tandemului Medvedev-Putin, ci doar lui Vladimir Putin. Însuşi premierului nu I-a fost pe plac acest devotament exclusivist, prin care primarul îşi urmărea de fapt propriile interese.
Iuri Lujkov a fost aspru criticat de societatea civilă, de opoziţie şi organizaţiile ecologiste pentru o serie de decizii, cum ar fi construcţia unei autostrăzi prin pădurea Himki, planul de dezvoltare a oraşului până în 2025, catalogat drept “condamnarea la moarte a Moscovei”. Potrivit proiectului, centrul Moscovei devenea, în întregime, zonă de construcţii pentru birouri. La toate acestea, s-au adăugat frecventele acuzaţii de corupţie, în contextul în care soţia sa, Elena Baturina, are numeroase afaceri în Rusia şi în străinătate, şi este în topul “Forbes” al celor mai înstărite femei din lume.