Primarul suspendat Cati Hristu rămâne în arest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primarul suspendat Cati Hristu rămâne în arest

Eveniment 18 August 2010 / 00:00 587 accesări

CERERI DE REVOCARE RESPINSE. Judecătoria Constanţa a judecat, ieri, cererile de revocare a măsurii arestării preventive înaintate de primarul suspendat al comunei Cogealac, Cati Hristu, şi de susţinătorii lui, Mitică Lenu, Dan Cornea, Florian Barbu, Ilie Coman şi Pavel Copilescu, împlicaţi în scandalul eolienelor izbucnit la sfârşitul lunii iulie. Avocatul celor şase, Ionel Haşotti, a ţinut o pledoarie amplă, în care a prezentat o cu totul altă variantă a scandalului decât cea reţinută de procurori. Pentru a-şi susţine afirmaţiile, apărătorul a vrut să depună la dosar o înregistrare a scandalului, „în care apar imagini ce nu au fost făcute publice până acum”. DVD-ul nu a fost primit de instanţă pe motiv că, în faza de urmărire penală, numai procurorul poate administra probele. „Judecătorii care s-au pronunţat până acum cu privire la arestarea preventivă a celor şase persoane nu au avut la îndemână toate probele, iar înregistrarea pe care o prezint astăzi (n.r. ieri) arată că participanţii la miting au manifestat paşnic şi au fost împuşcaţi ca nişte animale”, a spus Ionel Haşotti. El a cerut punerea în libertate a lui Cati Hristu şi a susţinătorilor lui, însă instanţa a respins solicitarea. Decizia este definitivă.

REVOLTĂ ÎNĂBUŞITĂ. În imaginile prezentate de avocatul Ionel Haşotti pe DVD-ul respins de judecător ca probă în apărare se vede cum locuitorii din Cogealac se adună în faţa Primăriei, unii dintre ei se urcă în maşinile instituţiei, iar alţii o iau pe jos către primul punct de lucru al firmei CEZ România. Acolo, viceprimarul Mihai Dore discută cu reprezentantul CEZ, apoi mulţimea de oameni pleacă spre al doilea punct de lucru al CEZ, unde situaţia se complică şi lumea începe să se agite şi să sară peste plasele care împrejmuiau proprietatea privată. Primarul Cati Hristu apare mai târziu în schemă şi agită spiritele. Busculada iscată a fost filmată de un amator, care nu a reuşit să surprindă foarte clar cele susţinute de avocatul Haşotti. Se vede cum agenţii de pază îşi pregătesc armele, se aud împuşcături şi ţipetele unor femei, dar măcelul despre care a vorbit avocatul nu este confirmat de imagini.

Reamintim că, pe 26 iulie, aproape 300 de localnici din Cogealac s-au adunat în faţa Primăriei din comună pentru a protesta. De acolo ei au pornit, în frunte cu primarul Cati Hristu şi viceprimarul Mihai Dore, spre locul unde compania CEZ efectua lucrări de ridicare a unei turbine eoline. Speriaţi de furia oamenilor, agenţii firmei de pază au folosit armamentul din dotare şi, după trei focuri în plan vertical şi somaţia de a părăsi proprietatea privată, au deschis focul asupra protestatarilor, rănind cinci persoane.



12