Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă, fiul acestuia, Tiberiu Marius Hânsă, viceprimarul orașului, Ecrem Suliman, și alți patru inculpați, au fost trimiși, ieri, în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. Cei șapte sunt acuzați că au fraudat bugetul local cu peste 600.000 de lei. Anchetatorii spun că prejudiciul ar fi fost creat în urma semnării unor contracte de deszăpezire și pentru amenajare şi protejare a Tumulului nr. 1 Cernavodă. În afacerea „Tumulul“, procurorii au reținut faptul că primarul Hânsă și viceprimarul Suliman „şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, prin acţiuni concertate, astfel că SC NKC Magnetism Construct SRL, administrată în fapt de unul dintre inculpați, a obţinut un folos material necuvenit“. Investigatorii susțin că la succesul afacerii ar fi contribuit și fiul primarului, Tiberiu Marius Hânsă.
LICITAȚIA Mai exact, procurorii spun că suspecții ar fi organizat o licitație fictivă, fără publicitate, la care au participat, pe lângă SC NKC Magnetism Construct SRL, alte două firme controlate de doi dintre membrii grupului. Contractul a fost câștigat de SC NKC Magnetism Construct SRL, firmă despre care anchetatorii spun că ar fi fost controlată de fiul primarului. Totodată, procurorii au precizat că lucrarea ar fi fost realizată fără ca societatea să deţină autorizaţie de construcţie și fără să primească avizul conform de la Ministerul Culturii şi Cultelor, „documente esenţiale şi imperative, a căror obţinere era în sarcina Primăriei, iar plata a fost dispusă fără ca lucrarea să aibă la bază un document justificativ care să ateste că este terminată şi recepţionată“, se arată în rechizitoriu. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit de oamenii legii la 70.331,14 lei, plus dobânda legală.
AFACEREA „DESZĂPEZIREA“ În materialul înaintat judecătorilor, procurorii au arătat că respectivele contracte, ce vizau serviciul de deszăpezire a orașului Cernavodă, în anii 2012-2013 și 2013-2014, au fost înlesnite prin acorduri frauduloase. Potrivit anchetatorilor, prin aceeași metodă folosită în cazul „Tumulul“, contractul de deszăpezire 2012-2013 a fost câștigat de SC NKC Magnetism Construct SRL şi de SC Stelmi Structuri SRL. Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Gheorghe Hânsă și Ecrem Suliman ar fi dispus efectuarea unor plăţi nelegale, respectiv 80.897 de lei către SC NKC Magnetism Construct SRL şi 18.054 de lei către SC Stelmi Structuri SRL. Procurorii mai susțin că unul dintre funcționarii primăriei a dispus, cu acordul celor doi edili, "virarea, în mod nelegal, către SC NKC Magnetism Construct SRL a cantității de 32 de tone de clorură de calciu, în valoare de 72.095 de lei şi, ulterior, a 33 de tone de clorură de calciu în valoare de 74.392 de lei". Procurorii mai spun că serviciul de deszăpezire era deja atribuit direct, prin gestiune delegată, către SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL şi putea fi desfăşurat, oricum, numai de către operatori licenţiaţi de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, acesta nefiind, însă, cazul celor două firme câștigătoare. Prejudiciul, pe acest palier de anchetă, a fost estimat la 245.438 de lei. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, prin aceleași metode, serviciul de deszăpezire 2013-2014 a fost acordat tot firmei SC NKC Magnetism Construct SRL, paguba fiind evaluată la 282.407 de lei. Am încercat să obținem un punct de vedere referitor la acest subiect de la Gheorghe Hânsă, dar acesta nu a putut fi contactat.