Primăvara Arabă a ajuns şi în Israel?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primăvara Arabă a ajuns şi în Israel?!

Externe 30 Iulie 2011 / 00:00 570 accesări

Pe 25 iulie, zeci de mii de israelieni au mărşăluit pe străzile din centrul Tel Aviv-ului, pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor şi inechităţilor sociale din statul evreu. Este o parte dintr-un amplu protest la nivel naţional prin care se cere Guvernului reducerea costurilor de trai, protest care va culmina cu o manifestaţie programată la Tel Aviv, sâmbătă seară. Joi, protestatarii israelieni cărau bannere pe care se putea citi “Mubarak. Assad. Netanyahu”, numele fostului preşedinte egiptean, înlăturat de la putere de protestatari, numele preşedintelui sirian, contestat şi în prezent de cetăţenii sirieni şi numele premierului israelian. Poliţia a arestat 42 de activişti, un caz fără precedent pentru Israel.

Joi, în 12 oraşe din Israel s-a desfăşurat o acţiune de protest inedită, în care părinţi de bebeluşi au cerut crearea unor grădiniţe sponsorizate de stat şi unei politici de controlare a preţurilor la produsele destinate copiilor. La Tel Aviv, numeroşi protestatari trăiesc în corturi, de mai multe săptămâni, chiar pe Rothschild Boulevard, pentru a-şi continua protestele, iar după modelul acestora, astfel de tabere de corturi au fost deschise şi în alte oraşe israeliene, fiind locuite în special de studenţi. Autorităţile se aşteaptă la noi manifestaţii în acest sfârşit de săptămână.

Israelul asistă la o serie de manifestaţii fără precedent şi acesta este doar începutul, consideră Hagai El-Ad, director executiv la Organizaţia pentru Drepturi Civile din Israel. ”Oamenii cer justiţie socială, dar şi îmbunătăţirea sistemului de sănătate, locuri de muncă şi o viaţă socială de calitate”, a mai adăugat oficialul evreu. ”Protestele începute în Israel sunt ca un fel de reacţie arogantă la Primăvara Arabă, care a promovat ideea de putere populară, dar şi ideea că ţara aparţine poporului, iar acum, poporul israelian se revoltă împotriva tuturor inechităţilor semnalate în ultimii 15 ani. Majoritatea criticilor se îndreaptă împotriva premierului Benjamin Netanyahu, dar nu doar ultimii doi ani au împins Israelul în criza economică, chiar dacă actualul Guvern a împins ţara în situaţia extremă”, crede Hagai El-Ad. Jurnalistul palestiniano-israelian Aziz Abu Sarah crede că este o legătură puternică între protestele din Israel şi valul de revoluţii care zguduie lumea arabă. El crede că modul de debut al protestelor este acelaşi şi în Israel ca în Egipt şi Tunisia sau alte ţări arabe: a început pe Facebook, datorită tinerilor nemulţumiţi de condiţiile de viaţă, care au reuşit să mobilizeze, apoi, oameni de toate categoriile şi vârstele.



12