Primăvara, celebrată în paşi de dans

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primăvara, celebrată în paşi de dans

Cultură 14 Martie 2011 / 00:00 947 accesări

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” le-a pregătit iubitorilor dansului în poante o seară specială, în companiei muzei Terpsichore. Gala de sâmbătă a fost un prilej pentru publicul constănţean de a se reîntâlni, după mult timp, cu „Chopiniana”, un emoţionant balet într-un act, în coregrafia lui Mihail Fokin. Pe muzica lui Frederic Chopin, artiştii Monica Cherecheş, Aliss Tarcea, Irina Ganea-Mihaiu şi Horaţiu Cherecheş, alături de ansamblul de balet, au redat feeria unei atmosfere de vis, de o sensibilitate specială.

„Paquitta”, pe muzica lui Ludwig Minkus, în coregrafia clasică a lui Marius Petipa, avându-i ca protagonişti pe Laima Costa, Rie Aoyagi şi Sergiu Dan, a deschis cea de-a doua parte a serii, recitalul de balet. De altfel, o altă secvenţă dintr-un balet de Minkus, „Sequidilla” din „Don Quijote”, a încheiat spectacolul dinamic al Companiei de Balet a teatrului, aducându-i în centrul atenţiei pe Eliza Maxim şi Sergiu Dan. Nelipsit din cadrul recitalului a fost şi numărul de... flamenco, în coregrafia lui Mihail Motovilov, cu care publicul s-a obişnuit deja la fiecare gală, în faţa publicului evoluând Liliana Tăbuş şi Andrada Dedu, alături de Claudiu Dan.

Cu o graţie deosebită, cu rafinament şi multă sensibilitate, prim-solista Monica Cherecheş a emoţionat publicul prezentând „Moartea lebedei”, pe muzica lui Camille Saint-Saens. Din cadrul galei au mai făcut parte alte două secvenţe antrenante: „Jucându-ne”, cu Laima Costa, Sergiu Dan, Mihai Pâslaru, Claudiu Dan şi Adrian Toma, dar şi pas-de- deux-ul din „Diana şi Acteon”, pe muzica lui Riccardo Drigo, în coregrafia lui E. Vaganova, avându-i protagonişti pe Irina Ganea Mihaiu şi Adrian Mihaiu. Nici dansul contemporan nu a lipsit de la întâlnirea de sâmbătă seară. În coregrafia prim-solistei Aliss Tarcea, „Cold Song”, pe muzica lui Klaus Nomi, a dat un suflu de prospeţime evenimentului oferit de Compania de balet, care a stat sub semnul clasicului şi neoclasicului.

Din cadrul serii nu au lipsit nici momentele savuroase oferite de... public. Un micuţ spectator, fermecat de mirajul de pe scenă, de mişcare şi de lumini, a exclamat atunci când scena era învăluită în întuneric, aşa cum cerea regia tehnică: „Aprindeţi lumina!”. Regia artistică a spectacolului de balet a fost semnată de Elisabeth Pândichi-Lux.



12