În spaţioasa Sală a Senatului Universităţii „Andrei Şaguna”, reprezentanţii comunităţilor etnice din Dobrogea s-au întâlnit, vineri, pentru a celebra, la invitaţia Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) şi a gazdelor, „Primăvara comunitară”. Cea de-a XII-a ediţie a festivalului interetnic, care celebrează începutul primăverii astronomice, s-a deschis cu simpozionul „Datini şi obiceiuri de primăvară, între tradiţie şi modernitate”. Zeci de invitaţi, reprezentanţi ai comunităţilor turcă, tătară, rusă, bulgară, germană, armeană, aromână, italiană şi a ruşilor-lipoveni, au prezentat în faţa distinsei audienţe pitoreşti obiceiuri şi datini.
„Este o mare bucurie pentru mine şi o specială onoare pentru Universitatea „Andrei Şaguna” să găzduiască o sărbătoare străveche în lumea balcanică, a reînvierii speranţelor, de fapt, o sărbătoare a bucuriei şi a iubirii între oameni. Şi unde se potrivea mai bine să fie o astfel de sărbătoare decât în multietnica, multiculturala Dobroge?!”, a spus, în deschiderea manifestării, gazda evenimentului, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari. „E cu atât mai mare bucuria pentru noi cu cât Nevruzul este o sărbătoare balcanică, precreştină, pe care, indiferent de etnie şi de religie, o sărbătorim toţi”, a mai spus prof. univ. dr. Aurel Papari, pentru ziarul „Telegraf”.
INVITAŢI SPECIALI La prezidiu, alături de amfitrionul manifestării, s-au aflat: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI), Amet Aledin, şef serviciu în cadrul DRI, Rodica Precupeţu, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, dar şi subprefectul judeţului Constanţa, Iucsel Selamet.
RECURS LA TRADIŢIE „Dialogul cultural, cât şi respectul pentru diversitate există în Dobrogea de sute de ani. Dovadă este şi această zi în care, într-o atmosferă de sărbătoare, vorbim de tradiţiile noastre (...). Într-o lume a globalizării, ne-am întrebat ce înseamnă tradiţiile şi obiceiurile în realitatea unui climat dominat de producţia de masă, de apariţia non-valorilor şi în mediul cultural. Cu regret vom vedea, astăzi, că unele sărbători s-au pierdut în negura timpului, de acea dorim ca, prin activităţile culturale, să transmitem generaţiilor viitoare aceste valori”, a spus preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu, moderatoarea întâlnirii şi coordonatoarea proiectului.
În cadrul evenimentului a fost lansată, sub egida UDTR, şi cartea „Limba turcă practică”, semnată de conf. univ. dr. Agiemin Baubec.
SPECTACOL DE GALĂ „Primăvara comunitară” continuă, în această sâmbătă, de la ora 14.00, în sala „Remus Opreanu” din cadrul Instituţiei Prefectului, cu un spectacol de gală. Acesta va fi susţinut de ansambluri folclorice ale comunităţilor etnice din Dobrogea.