De 14 ani, în preajma Nevruzului, când ziua este egală cu noaptea, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează Festivalul Internaţional „Primăvara comunitară”. Prin această manifestare se face recurs la tradiție și se întăresc relațiile între comunitățile etnice de la malul mării. Această idee a fost sintetizată de președintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu: „Deşi multe datini şi obiceiuri s-au pierdut în negura timpurilor, prin activităţile noastre încercăm să reînviem aceste tradiţii şi să le transmitem tinerilor. Totodată, am învăţat să ne bucurăm împreună, alături de români, de aceste sărbători, fie că suntem turci, tătari, germani, bulgari, aromâni, pentru că astfel devenim mai bogaţi sufleteşte”.
La Constanța, „Primăvara comunitară” a fost inaugurată, vineri seară, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu un program artistic variat, presărat cu surprize, și a continuat sâmbătă, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, cu o gală internațională a dansului și cântecului.
RECUNOAȘTERE „Pe vremea regelui Carol, soldații musulmani purtau haină militară românească, iar pe cap purtau fesuri, păstrându-și, în acest fel, identitatea”, a spus, în deschiderea festivalului, președintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu. Astfel a fost anunțat unul dintre cele mai importante momente ale serii: decernarea unei plachete de onoare chestorului principal de poliţie Nezir Gelaledin - director al Direcţiei Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Placheta, oferită „pentru devotament, profesionalism și realizări”, a fost înmânată în prezenţa unor distinşi oaspeţi, precum: ambasadorul Republicii Albania în România, Ilir Tepelena, consilier la Ambasada Albaniei din Bucureşti, Luan Topciu, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan, ataşatul Vladimir Nechaev de la Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa şi consulul onorific al Albaniei la Constanţa, Omer Susli.
Chestorul principal Nezir Gelaledin este primul ofiţer de rang înalt, de etnie turcă, decorat până în prezent de şase ori. Cea mai recentă medalie, Ordinul Naţional „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler, i-a fost înmânată pe 24 ianuarie 2015, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.
MUZICĂ ȘI CULOARE După un intermezzo muzical oferit de violonista Alev Gafar, studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, urmat de prezentarea succintă a obiceiurilor de primăvară ale comunităților etnice din Dobrogea de către Serin Turkoglu, prima seară a „Primăverii comunitare” s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de pictură „Primăvara interculturală”, semnată de Pouneh Bozcalişkan, soția consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan. Expoziţia a reunit 12 tablouri inspirate de locuri și oameni din ţările dragi artistei: Iran, Turcia şi România. „Femeie stând pe bancă”, „Geamie”, „Delta Dunării” sunt doar câteva din cele 12 acuarele realizate de Pouneh Bozcalişkan.
DANS ȘI TRADIȚIE Atmosfera festivă de vineri seară a continuat, sâmbătă, la Colegiul de Arte „Regina Maria”, cu muzică și dans tradițional. Buna dispoziție a fost întreținută de ansamblurile folclorice Delikanlilar (UDTR - coordonator Melek Osman), Mini-Karadeniz (UDTTMR - coordonator Ildeniz Seitmambet), Dobrogeanca și Armâna mea (coordonator Elena Dordea) şi corul Mehtap (coordonator Accoium Durie, dirijor Yilmaz Turkoglu), care au urcat pe scenă pentru a celebra Nevruzul, sărbătoare care la popoarele turcice coincide cu echinocțiul de primăvară. Surpriza Galei a constituit-o ansamblul focloric Hotead din Edirne, Turcia, care a susţinut un program artistic reprezentând obiceiuri de nuntă.
La „Primăvara comunitară” au participat, pe lângă numeroși membri ai comunității turce și tătare: subprefectul Accoium Levent, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice Aledin Amet, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram. Festivalul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, a fost organizat de Comisia de Cultură a UDTR, în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Centrul Cultural „Yunus Emre”, pentru a marca străvechea sărbătoare Nevruz, şi a fost coordonat de Serin Turkoglu.