În ciuda scandalurilor care au lovit-o în ultima perioadă (videoclipuri nepotrivite realizate de elevi în sala de clasă, furt, delapidare şi acte de violenţă), şcoala constănţeană nu este lipsită de performanţe, realizate de elevii care continuă să creadă că rolul lor este acela de a învăţa. Au demonstrat-o, în acest sfârşit de săptămână, participanţii la faza judeţeană a Olimpiadei de Chimie. Potrivit inspectorului de specialitate pentru chimie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Gabriela Micu, pentru această etapă s-au înscris 170 de elevi din clasele VIII - XII, din care doar 130 s-au prezentat în sălile centrului de examinare, stabilit, pentru acest an, la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa. Printre participanţi s-a numărat şi elevul Daniel Aleca, din clasa a X-a a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, un veteran al competiţiilor şcolare, care a câştigat numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Aşa cum ne-a obişnuit până acum, şi de această dată rezultatul obţinut (înaintea depunerii contestaţiilor) este unul remarcabil: cel mai mare punctaj al competiţiei, 98,8 puncte, din 100 posibile. „A fost un volum mare de muncă, dar subiectele nu au fost neapărat grele. Ni s-a testat, pe lângă cunoştinţe, şi viteza de reacţie”, a declarat, după susţinerea probei, Daniel.
PREGĂTIRE CONTINUĂ În ceea ce priveşte pregătirea pentru olimpiadă, el a precizat că aceasta este continuă şi a început din primul an în care a făcut cunoştinţă cu chimia, adică din clasa a VIII-a. „Am avut parte de sprijin şi din partea părinţilor, dar şi a profesorilor, pentru că elevul fără profesor nu poate realiza nimic, lucru valabil şi în sens invers. Emoţii au fost şi la acest concurs, cum sunt de fiecare dată când particip la o competiţie”, a mai spus Daniel. El s-a remarcat, pentru prima dată, în clasa a V-a, când a câştigat Concursul Interjudeţean de Matematică „Regalul Generaţiei XXI”. După aceea au urmat numeroase alte premii la matematică, fizică şi chimie. Cea mai importantă medalie este, însă, cea de bronz, de la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din 2011 (susţinută la disciplinele chimie, fizică şi biologie).
CANDIDAŢII NEMULŢUMIŢI DE NOTELE OBŢINUTE LA FAZA JUDEŢEANĂ A OLIMPIADEI DE CHIMIE POT DEPUNE CONTESTAŢII ASTĂZI, ÎNTRE ORELE 9.00 ŞI 12.00, LA SECRETARIATUL LICEULUI „OVIDIUS”, REZULTATELE FINALE URMÂND SĂ FIE AFIŞATE MÂINE
În funcţie de acestea se vor decide participanţii la faza naţională a competiţiei. Tot în acest sfârşit de săptămână, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa a avut loc faza judeţeană a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură română. La competiţie s-au înscris, potrivit inspectorului de specialitate pentru limba şi literatura română din cadrul ISJ, totodată şi purtător de cuvânt al instituţiei, prof. Cristina Ivan, 643 de elevi din clasele V - XII, din care au lipsit 22. Potrivit rezultatelor iniţiale afişate pe site-ul ISJ (www.isjcta.ro/smf/), cel mai mare punctaj la nivelul judeţului (înainte de contestaţii) a fost realizat de eleva Andra Răfoi, din clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, care a obţinut 119 puncte din totalul de 120. Contestaţiile se pot depune astăzi, în intervalul orar 9.00 - 14.00, la secretariatul centrului de concurs. Rezultatele finale vor fi afişate miercuri, după ora 20.00.