„Primăvara se simte în aer” în Zona Euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Christine Lagarde:

„Primăvara se simte în aer” în Zona Euro

Externe 10 Martie 2012 / 00:00 346 accesări

”Riscul unei crize grave în Zona Euro a fost înlăturat pentru moment”, a declarat, joi, directorul general al FMI, Christine Lagarde, în contextul în care operaţiunea de ştergere a unei părţi a datoriei elene este un succes. ”Spun pentru moment, că europenii mai au încă multe de făcut. Nu au instalat încă acest mecanism antiincendiu pe care mulţi îl cer de la ei”, a explicat Christine Lagarde. Ea şi-a exprimat însă încrederea ca Europa să convină asupra dimensiunii scutului său contra crizei datoriei, o condiţie prealabilă pentru ca restul lumii să consolideze resursele FMI. \'Nu sunt pesimistă. Primăvara se simte în aer\', a mai declarat directorul FMI, făcând apel la europeni să acorde importanţă acestui mecanism de protecţie numit Mecanismul European de Stabilitate (MES), o structură comună permanentă destinată să finanţeze statele incapabile să facă faţă pe piaţa datoriei.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat joi că Europa, datorită măsurilor luate pentru a stăvili criza datoriilor din rândurile sale, nu mai pune problema unor riscuri considerabile pentru restul economiei mondiale. Geithner i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat dacă americanii pot considera că au depăşit momentul cel mai rău al crizei financiare din Europa. ”Cu toate acestea, pentru Europa, ieşirea din criză se anunţă încă lungă şi dificilă”, a avertizat Timothy Geithner.

GRECIA RETROGRADATĂ Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la C la RD (Restricted Default - intrare restricţionată în incapacitate de plată) în urma confirmării de către Guvernul elen şi oficiali ai Zonei Euro a faptului că schimbul de obligaţiuni suverane elene va continua. De asemenea, agenţia a confirmat calificativul pe termen scurt la C şi plafonul de ţară la AAA, nivel adecvat pentru statele din Zona Euro. Retrogradarea Greciei la RD reflectă declaraţiile anterioare ale Fitch conform cărora schimbul de obligaţiuni va constitui intrarea în incapacitate de plată şi urmează anunţului din 22 februarie, când Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală.

CONDIŢII ÎNTRUNITE Condiţiile necesare pentru ca statele Zonei Euro să-şi dea aprobarea finală privind finanţarea celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia au fost întrunite, a anunţat, vineri, preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Guvernul grec a anunţat vineri că a obţinut un grad de participare suficient din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti pentru programul de schimb de bonduri, o condiţie esenţială pentru a putea beneficia de al doilea program de sprijin destinat reducerii drastice a datoriei sale şi evitării falimentului. 85,8% din deţinătorii privaţi de obligaţiuni au acceptat schimbul de bonduri. Autorităţile de la Atena aveau nevoie de un grad de participare de 75% pentru a putea demara tranzacţia. De asemenea, Ministerul grec de Finanţe a adăugat că, la final, rata de participare ar putea ajunge la 95,7%, prin utilizarea clauzelor de acţiune colectivă care obligă deţinătorii de obligaţiuni să accepte termenii schimbului. În plus, termenul limită pentru acceptarea ofertei pentru bondurile guvernate de legislaţia internaţională a fost extins până la 23 martie.

Juncker a făcut apel la FMI să aducă o contribuţie semnificativă la finanţarea planului de ajutor pentru Grecia. Recent, ţările din Zona Euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, pentru a evita falimentul unei ţări membre, cu consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia, în luna mai 2010, care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea a 107 miliarde de euro din datoriile Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.



12