Primele 1.000 de zile din viaţa copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
APC informează

Primele 1.000 de zile din viaţa copiilor

Sănătate 27 Iulie 2016 / 14:25 797 accesări
Sursa foto noidoisibebe.ro

Sursa foto noidoisibebe.ro

Toate mamele sunt extrem de grijulii, și pe bună dreptate, atunci când vine vorba de alimentația propriilor copii, mai ales în primii ani de viață. Nu vor să greșească, nu vor cadă în plasele unora care dau sfaturi greșite. Și totul pentru a avea un copil sănătos, cu o imunitate de fier. Și cum vorba ”câte bordeie, atâtea obiceie” este valabilă în multe situații, experții vin în ajutorul mamelor cu copii mici. ”Încă din 2009, studiile arată că o alimentație greșit administrată bebelușului în primii 3 ani de viață stă la originea bolilor din viața lui de adult (infarctul miocardic, accidentul vascular celebral, obezitatea sau cancerul), boli care se găsesc în topul mortalității contemporane. Acestea ar putea fi evitate, dacă alimentația din primii 3 ani de viață ar fi una corectă”, potrivit unui comunicat al Asociației Pro Consumatori (APC). Este important de știut că experții Organizației Mondiale a Sănătății recomandă ca alăptarea să fie exclusivă până la 6 luni, adică copilul să primească doar lapte matern în aceste luni, urmând să continue până la 2 ani și peste, în funcție de ceea ce își doresc mama și copilul. ”Diversificarea alimentației copilului de 6-12 luni, respectiv introducerea altor alimente solide pe lângă lapte, este și ea la fel de importantă”, adaugă cei de la AOC.

SCHEME DE DIVERSIFICARE

Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist, recomandă câteva scheme de diversificare, dar sfătuiește ca, înainte de toate, să se vorbească și cu medicul pediatru curant al copilului și cu un specialist în nutriție despre schema cu care se dorește să se înceapă diversificarea, punând multe întrebări și analizând atent informațiile primite. Vă prezentăm câteva dintre schemele de diversificare oferite prin intermediul APC de către tehnicianul nutriționist:

„Schema de diversificare cu supă de legume: Supa de legume presupune fierberea într-o anumită cantitate de apă a 2-3 legume odată. În cazul în care copilul are o reacție alergică, nu veți ști la ce a reacționat negativ. Totodată, valoarea nutritivă a acestei supe este foarte scăzută. De aceea adresez mereu părinților întrebarea: de ce nu i-ați da copilului dumneavoastră lapte matern - alimentul perfect creat pentru nevoile lui și i-ați dat această supă?

Schema de diversificare cu suc de fructe Sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care să începeți diversificarea. Asta din cauza concentrației mari de zaharuri și lipsei fibrelor conținute de pulpa fructului în sine, care ajută procesul de digestie. În plus, gustul pregnant de dulce va crea în timp o preferință a copilului pentru alimentele pline de zaharuri, iar acest lucru poate avea urmări multiple în sănătatea lui.

Schema de diversificare cu cereale Ținând cont că rata obezității a crescut foarte mult în ultimii ani, noile recomandări în nutriție nu mai susțin începerea diversificării cu cereale decât în cazuri speciale, ale copiilor a căror greutate nu a crescut corespunzător din punct de vedere medical sau care suferă de anumite afecțiuni gastrointestinale.

Schema de diversificare cu piure de fructe Începerea diversificării cu fructe este o opțiune bună. Gustul fructelor cu care se poate începe diversificarea este dulce. Având în vedere că și laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor acceptă ușor fructele. Problema în acest caz ar fi preferința copilului față de gustul dulce și creșterea posibilității de a refuza legumele, care nu sunt atât de dulci.

Schema de diversificare cu piure de legume - PERFECTĂ Ținând cont de aspectele celorlalte variante de începere a diversificării, am considerat că schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivită alegere. În primul rând pentru că legumele sunt introduse pe rând, pornind cu

morcovul sau rădăcina de pătrunjel. Astfel putem depista imediat alimentul care poate declanșa eventuale reacții alergice. În același timp nu supunem stomacul bebelușului la un efort suplimentar și trecem și peste cea mai provocatoare masă de introdus, care nu este atât de dulce precum laptele primit“.

CÂTEVA IDEI DE MENIU ZILNIC

Tot Eugenia Dobrescu oferă și câteva idei de bază despre conceperea unui meniu zilnic. Astfel:

“1. Pe măsură ce copiii cresc, meniul lor zilnic se apropie tot mai mult de cel al adulților. Numărul meselor ar trebui să fie 3 - mic dejun, prânz și cină.

2. Dacă vă bucurați de un copil mâncăcios și plin de energie, pot fi servite și 2 gustări, cu rol de reumplere a bateriilor energetice. Ele nu sunt obligatorii și dacă nu există, mai ales pentru că cel mic mănâncă foarte bine la mesele principale, cu atât mai bine.

3. Ca regulă, intervalul de timp dintre 2 mese ar trebui să fie de minimum 3 ore, așa încât mâncarea să aibă timp să fie digerată.

4. Între mese și gustări oferiți-le celor mici doar apă și ceaiuri neîndulcite sau puțin îndulcite, cu miere de albine (dacă vârsta permite).

5. Regula combinării alimentelor este și ea foarte importantă atunci când părinții stabilesc meniul zilnic al copilului. Ideal ar fi ca meniul copilului să fie ca cel al întregii familii și de aceea, la acest moment din viață, mulți adulți își reevaluează meniul zilnic și fac schimbările în bine.

6. Respectați pauzele alimentare, ținând totodată cont de orele de trezire și de somn ale copilului.

7. Cantitatea alimentelor puse în farfurie trebuie să respecte volumul pumnului, adică să nu mai mult decât ar putea să țină copilul în mână. În acest fel capacitatea de digestie este suficient de bine păstrată și dacă combinațiile nu sunt tocmai cele mai bune“.

EXPLICAȚII PREȚIOASE

Președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat în material, a explicat, la rândul său, ce trebuie să știe mamele despre alimentația copiilor. El a precizat cât de important este să se citească etichetele produselor, mai ales că multe produse conțin zahăr și sare în cantități mari, dar și grăsimi. ”Există produse care nu specifică cantitatea de zaharuri aferentă unei porții. Aceste zaharuri trec foarte repede în sânge și duc la creșterea glicemiei, forțând pancreasul să secrete insulină pentru a realiza echilibrul în organism în privința nivelului glicemi ei. Aceste schimbări bruște în organism privind glicemia nu fac altceva decât să ducă la apariția unor afecțiuni medicale, precum diabetul zaharat, obezitatea și astfel se explică numărul crescut al copiilor supraponderali sau obezi”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori.

Articolul complet poate fi citit accesând http://www.apc-romania.ro/ro/i-/Mzg4LTE.html.

Taguri articol


12