Primele alegeri de după Revoluţia Umbrelelor la Hong Kong

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele alegeri de după Revoluţia Umbrelelor la Hong Kong

Externe 04 Septembrie 2016 / 17:27 587 accesări

O nouă generaţie de activişti, care militează pentru o ruptură radicală cu Beijingul, candidează duminică, la Hong Kong, în cele mai importante alegeri din fosta colonie britanică organizate după amplele demonstraţii în favoarea democraţiei din 2014, relatează AFP. Scrutinul de duminică va permite să se cântărească greutatea electorală a acestei mişcări în rândul celor aproximativ 3,7 milioane de alegători, care au început să voteze de la ora locală 7.30. Secţiile de votare vor fi închise la ora locală 22.30, iar numărarea buletinelor de vot va avea loc în noaptea de duminică spre luni. Alegerile pentru Consiliul Legislativ (LegCo, echivalentul unui parlament) din Hong Kong au loc în contextul în care Beijingul încearcă să-şi consolideze controlul asupra oraşului semiautonom în domeniile politic, cultural şi al educaţiei.

În pofida celor două luni de blocare a unor cartiere întregi din fosta colonie britanică, în 2014, Mişcarea Umbrelelor a eşuat să obţină cea mai mică concesie din partea Chinei în privinţa unor reforme politice. Numeroşi locuitori ai metropolei sunt convinşi că independenţa este o himeră. Însă mişcarea separatistă a urnit liniile politice tradiţionale, polarizând dezbaterea. Ea şi-a atras furia liderilor din oraş şi a celor chinezi. Pentru această nouă generaţie, singura ţintă este, de-acum, independenţa totală. Decizia autorităţilor oraşului de a interzice candidatura a cinci suţinători ai rupturii cu Beijingul - pe motiv că a milita pentru independenţă ar fi ilegal - nu a făcut decât să mobilizeze tabăra. Câteva mii de locuitori din Hong Kong au participat, la începutul lui august, la primul miting în favoarea independenţei. Potrivit unor sondaje, până la 17% dintre locuitorii metropolei ar vota pentru ruptura de China. Unii dintre activiştii care pledează pentru autodeterminare - pentru a nu folosi termenul ”independenţă” - au putut să îşi depună candidatura. Unul sau doi au o şansă să fie aleşi, ceea ce ar constitui o victorie pentru o tabără care apără o cale ce era până de curând tabu. Însă acest lucru este insuficient pentru a cuceriLegCo, care are 70 de membri desemnaţi conform unui sistem alambicat ce garantează o majoritate a blocului pro-Beijing. Doar 35 de membri sunt aleşi efectiv prin sufragiu universal direct, iar ceilalţi sunt în principal desemnaţi de grupări socio-profesionale loiale Chinei continentale.

Un avans chiar şi limitat al susţinătorilor independenţei ar putea însă să facă jocul Beijingului şi să conducă la o scădere a puterii opoziţiei tradiţionale - cunoscută şi ca pro-democrată. Cu 27 din cele 70 de mandate, aceasta dispune în prezent de o minoritate de blocare a proiectelor de lege a căror adoptare necesită o majoritate de două treimi. Pierderea acestei minorităţi de blocaj ar consolida poziţia Beijingului pe termen scurt şi ar lăsa opoziţia fără vreo putere, ceea ce va legitima şi mai mult discursul celor care susţin independenţa. Conştienţi de acest risc, cinci candidaţi ai opoziţiei tradiţionale pro-democrate s-au retras din cursă, sâmbătă, şi i-au susţinut pe cei care au şanse mari să obţină o victorie. Mulţi locuitori ai Hong Kongului au sentimentul că Beijingul se amestecă tot mai mult în afacerile interne ale insulei.



12