Primele alegeri primare din SUA, la 10 ianuarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele alegeri primare din SUA, la 10 ianuarie

Externe 04 Noiembrie 2011 / 00:00 283 accesări

Primele alegeri primare din SUA vor avea loc în statul american New Hampshire, în 10 ianuarie, au anunţat, miercuri, autorităţile. Statul Iowa din centrul ţării va organiza primul caucus republican în 3 ianuarie. Caucusul reprezintă o multitudine de reuniuni a alegătorilor afiliaţi unui partid, care se adună în grupuri mici, în locuri publice sau la casele unora dintre ei, pentru a dezbate înainte de a se pronunţa în favoarea unuia dintre candidaţii la învestitura partidului. Nu există buletine de vot, cabine sau măcar vot cu mâna ridicată. Se formează grupuri distincte favorabile unuia sau altuia dintre candidaţi. Sistemul de numărare a voturilor este deosebit de complex. Fiecare grup primeşte delegaţi la nivel de comitat care vor alege, la rândul lor, delegaţi la nivel de stat. Cei din urmă îi vor desemna pe delegaţii care vor participa la convenţia naţională a partidului lor. Primarele sunt alegeri organizate în fiecare stat în parte. Alegătorii merg la secţiile de vot ca pentru nişte alegeri veritabile, pentru a desemna delegaţii care vor participa la convenţia partidului lor. Există primare deschise, la care pot participa toţi alegătorii, indiferent de partidul în care sunt înscrişi. Există şi primare închise, la care nu pot participa decât membrii fiecărui partid în parte. Primele state care votează au o putere neobişnuită în determinarea candidatului final al partidului, deoarece numărul celor înscrişi în cursă este redus, în general, în funcţie de eşecul sau succesul la aceste alegeri.

Deocamdată, preşedintele american, Barack Obama, a invocat, miercuri, voinţa divină pentru a convinge că planul său privind locurile de muncă este fundamentat, ironizându-i pe adversarii săi republicani, care au votat cu o zi înainte pentru a încuraja folosirea devizei naţionale ”In God We Trust”. ”Reafirmarea devizei naţionale nu îi va aduce pe oameni la muncă. Eu cred în Dumnezeu, dar Dumnezeu vrea să ne ajutăm singuri trimiţându-i pe oameni la muncă”, a declarat preşedintele Obama. El ironiza astfel votul republicanilor de marţi, din Camera Reprezentanţilor, vizând încurajarea afişării în public a devizei naţionale ”In God We Trust” (În Dumnezeu credem), imprimată pe bancnotele americane.

PORTUL OAKLAND, BLOCAT Mii de manifestanţi din mişcarea Occupy Oakland au închis, miercuri, portul din oraş, unul dintre cele mai aglomerate din SUA. Sute de bugetari, inclusiv profesori, s-au alăturat protestelor. Manifestanţii au oprit şi traficul într-o intersecţie unde un veteran a fost rănit grav, săptămâna trecută, când protestarii s-au ciocnit cu poliţia. Fostul puşcaş marin Scott Olsen, în vârstă de 24 de ani, este internat la un spital din Oakland, după ce a fost lovit în cap de o butelie de gaz folosită de poliţie. Incidentul a propulsat Oakland în centrul mişcării naţionale Oakland şi a alimentat manifestaţiile din SUA. Potrivit poliţiei din Oakland, circa 3.000 de manifestanţi s-au strâns în port, iar aproximativ 4.500 au protestat în oraş, miercuri. Mai multe afaceri, inclusiv bănci, au fost închise în timpul protestelor. Nimeni nu a fost arestat sau rănit. Potrivit autorităţilor din Oakland, circa 5% din angajaţi şi-au luat miercuri liber, inclusiv 360 de profesori. Poliţia din Philadelphia a arestat nouă manifestanţi care au organizat un protest spontan la recepţia Comcast, cea mai mare companie de cablu din SUA. La New York, circa 100 de foşti militari au mărşăluit în uniformă şi s-au oprit în faţa Bursei, unde erau desfăşuraţi numeroşi poliţişti. La Boston, studenţi şi sindicalişti au protestat în apropiere de sediul Bank of America.



12