Primele discuţii din cadrul Summit-ului Climatic de la Cancun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele discuţii din cadrul Summit-ului Climatic de la Cancun

Monden 01 Decembrie 2010 / 00:00 356 accesări

Dispute greu de împăcat. Delegaţia americană prezentă la summit-ul climatic de la Cancun a demarat în forţă negocierile cu China şi depune cele mai mari eforturi pentru detensionarea tratativelor cu omologii de la Beijing privind reducerea emisiilor. Dacă şeful delegaţiei SUA, Jonathan Pershing, este vădit entuziast, şeful delegaţiei chineze, Su Wei, se arată ceva mai rezervat cu privire la progresul negocierilor pretins de americani, rezumându-se la o declaraţie formală. SUA şi China sunt ţările cu cele mai dezvoltate economii din lume, dar şi cele care poluează cel mai mult. Autorităţile de la Washiongton şi Beijing se acuză reciproc că în 2010 au depus prea puţine eforturi pentru a adopta măsuri de încetinire a încălzirii globale, contribuind astfel la impasul negocierilor climatice. Schimbările climatice reprezintă doar una dintre problemele ce generează dispute în dialogul dintre cele două mari puteri economice, pe lângă comerţ şi cursul de schimb. Emisarul american Jonathan Pershing a ţinut să dea asigurări că administraţia Obama se va ţine de cuvânt, iar SUA îşi vor reduce emisiile cu 17% până în 2020, comparativ cu nivelul lor din 2005, în ciuda faptului că, în urma alegerilor legislative din luna noiembrie, republicanii au preluat controlul asupra Congresului. SUA mizează pe creşterea utilizării gazului natural, care a crescut la 23% faţă de 20% cât era acum doi ani. Speranţele pentru un progres semnificativ în cadrul summit-ului de la Cancun sunt scăzute, în contextul în care SUA şi China nu se pun de acord în legătură cu modul în care ar trebui să împartă povara eforturilor de a combate schimbările climatice. Administraţia de la Washington vrea ca statele cu o dezvoltare rapidă, precum China şi India, să accepte obligaţii de reducere a emisiilor mai ambiţioase în viitorul acord ce va înlocui Protocolul de la Kyoto. Însă SUA pleacă de pe o poziţie defavorizată în contextul în care sunt singura naţiune dezvoltată care nu a semnat Protocolul de la Kyoto, iar ţinta de reducere a emisiilor cu 17% asumată de preşedintele Obama este considerată prea mică de multe state.

Securitate maximă. Întâlnirile dintre delegaţi au loc în Hotelul Moon Palace, păzit de navele de război mexicane. Peste 100 de miniştri ai Mediului din diferite ţări şi 25 de prim-miniştri şi preşedinţi se vor alătura negocierilor, săptămâna viitoare. Miza este reluarea negocierilor în vederea încheierii unui acord legal obligatoriu între state privind reducerea emisiilor de carbon. ONU doreşte semnarea unui acord pentru un nou “fond verde” pentru ajutorarea naţiunilor aflate în dezvoltare, pentru protejarea pădurilor tropicale şi pentru sprijin acordat celor săraci, cărora le este greu să se adapteze schimbărilor climatice. Se doreşte şi stabilirea unor ţinte precise pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Punct critic. “Relaţia noastră cu natura a ajuns la un punct critic”, a afirmat preşedintele mexican, Felipe Calderon, în deschiderea summit-ului. Alianţa Statelor Insulare Mici a avertizat că ţări precum Tuvalu şi Maldive fac deja faţă unui adevărat dezastru, din cauza creşterii nivelului mării, subliniind că este nevoie urgentă de ţinte mai dure pentru reducerea ritmului în care se produc schimbările climatice. Succesul negocierilor va ajuta la recuperarea terenului pierdut anul trecut, la Copenhaga, în urma căruia a fost adoptat un acord de formă, care a statutat doar limita de 2 grade Celsius de creştere a temperaturilor globale faţă de nivelurile din perioada preindustrială.



12