Autoritățile spaniole au declanșat o cursă contracronometru pentru identificarea modalității de transmitere a virusului Ebola la prima persoană infectată în afara Africii, o asistentă medicală de 44 de ani, din Madrid. Totodată, alte persoane au fost plasate în carantină, în Spitalul „Carlos al III-lea“, ca măsură de siguranță: soțul bolnavei, două infirmiere și un inginer. Una dintre infirmiere și inginerul, ale căror prime teste au fost negative, ar putea fi externați astăzi, dacă între timp nu apar simptome de boală. Cealaltă infirmieră are o ușoară febră, iar testele urmau să fie repetate, primele fiind incerte.
Asistenta medicală a fost contaminată după ce a îngrijit doi misionari infectați în Africa Occidentală, într-un spital din Madrid, unde au și murit. Autoritățile sanitare au identificat circa 50 de persoane potențial expuse la virus, iar investigațiile continuă, în contextul în care asistenta a prezentat simptome din 30 septembrie, dar a fost internată abia pe 6 octombrie. Se pare că infirmiera și-a dat jos masca de pe față de mai multe ori, din cauza transpirației, gest care se pare că a atras infectarea cu o formă agresivă a virusului Ebola, care le-a fost fatal celor doi preoți. Totodată, astăzi, Comisia Europeană așteaptă lămuriri din partea Spaniei. Executivul european speră ca Spania să poată prezenta primele răspunsuri în cadrul ședinței Comitetului de Securitate Sanitară. Situația nu este roz nici peste ocean, unde primul pacient diagnosticat cu Ebola pe teritoriul SUA a murit ieri. Starea lui Thomas Eric Duncan s-a deteriorat cu fiecare zi care a trecut de la internarea sa din 28 septembrie. Ca și în cazul infirmierei din Spania, inițial, medicii din Dallas l-au consultat și l-au externat, nedetectând posibila infecție cu Ebola.
CÂINELE ESTE DE VINĂ... Experții au atras atenția asupra unor deficiențe în sistemul sanitar din Spania. Și colegii asistentei contaminate, care se consideră victime ale dezinformării, cred că protocoalele sanitare din Spania sunt insuficiente. Astăzi este prevăzut un nou protest al reprezentanților personalului spitalicesc, în fața clinicii La Paz din Madrid, pentru a denunța deficiențele de procedură și restricțiile bugetare vinovate, potrivit sindicatelor, de transmiterea virusului Ebola la infirmieră. Cazul îi pune oricum într-o situație delicată pe oficialii UE. Într-un studiu comandat de Comisia Europeană se arată că riscul propagării Ebola în Europa, plecând de la un bolnav evacuat din Africa, este extrem de scăzut. Aprecierea se bazează atât pe modul de transmitere a bolii, care presupune un contact direct cu ”cei cinci S” (spermă, scaun, sânge, sudoare și salivă), cât și pe calitatea serviciilor medicale și sanitare din Europa.
În Spania a creat vâlvă și decizia arbitrară de eutanasiere a câinelui infirmierei, deși animalul nu prezintă niciun semn de boală. Departamentul Sănătății din comunitatea urbană Madrid a decis, pe baza unei hotărâri judecătorești, sacrificarea câinelui aflat în strâns contact cu pacienta, a anunțat departamentul într-un comunicat, în timp ce soțul victimei a contactat deja mass-media pentru a se opune în mod public acestei posibilități. Potrivit datelor, ”câinii pot fi purtători de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola, deci pot fi purtători ai virusului chiar fără simptome”, a explicat această sursă, adăugând că animalele ar putea elimina virusul în fluidele lor, cu un risc potențial de contaminare. Javier, soțul asistentei medicale, a explicat că Excalibur, un câine de talie mare, este izolat la domiciliu, cu mâncare și apă, și că el își poate face nevoile pe terasă. Inițial i s-a propus să-l ducă într-o clinică, o opțiune ce pare să fi fost respinsă. Decizia a provocat o polemică pe rețelele sociale cu un hashtag #SalvemosAExcalibur, în traducere „Să-l salvăm pe Excalibur“.
PIERDERI GREU DE SUPORTAT În Africa Occidentală au murit până în prezent 3.439 de persoane din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci țări, Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria și Senegal, potrivit unui bilanț al OMS realizat până pe 1 octombrie. Dacă unii sunt preocupați să salveze vieți, alții se gândesc la pierderile financiare. Pierderile economice cauzate de Ebola în Africa de Vest ar putea depăși 32 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2015, dacă epidemia se va extinde în afara celor trei țări în prezent afectate de virus, a transmis Banca Mondială într-un comunicat. Eficacitatea luptei împotriva epidemiei în Senegal și Nigeria demonstrează că un astfel de obiectiv este realizabil dacă sistemul de sănătate are deja unele capacități și răspunsul politic este hotărât. BM și FMI au majorat recent ajutorul pentru țările afectate de Ebola. La rândul său, UE a anunţat o operaţiune aeriană, pentru a oferi ajutor statelor afectate de virusul Ebola.
GREVĂ CU POTENȚIAL MORTAL Între timp, în Sierra Leone, situaţia este disperată: echipele care se ocupă de strângerea persoanelor decedate au intrat în grevă din cauza salariilor prea mici, iar acum cadavrele zac pe străzile capitalei Freetown. Lipsa locurilor din spitale este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă medicii din Africa. De exemplu, un bărbat bolnav de Ebola a aşteptat mai multe ore la poarta unei unităţi medicale, până să fie internat. La câteva ore de la realizarea unui reportaj pentru BBC, bărbatul a murit. Premierul britanic, David Cameron, a convocat pentru astăzi o nouă reuniune de criză la Londra. Ministerul Apărării de la Londra a anunțat că 100 de militari britanici vor fi prezenți până săptămâna viitoare în Sierra Leone, pentru a ajuta autoritățile din această țară. Peste 40 de militari sunt deja prezenți, iar întăririle ce vor fi trimise vor ajuta la construirea unei unități medicale. Săptămâna trecută, într-o conferință internațională la Londra, Marea Britanie s-a angajat să deblocheze 160 de milioane de euro pentru a ajuta Sierra Leone să lupte împotriva Ebola.