Primele rezultate publice ale misiunii Planck

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele rezultate publice ale misiunii Planck

Monden 18 Ianuarie 2012 / 00:00 394 accesări

Satelitul Planck, lansat în anul 2009 pe urmele primei raze de lumină, emisă la circa 380.000 de ani după Big Bang, a efectuat cinci scanări complete ale boltei cereşti, care îi vor ajuta pe savanţi să descifreze secretele „copilăriei Universului”, a declarat Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Principalul instrument de la bordul satelitului Planck, sensibil la variaţii infime de temperatură, a funcţionat timp de 30 de luni, de două ori mai mult faţă de durata prevăzută, înainte ca rezerva lui de heliu, care are rolul de a-l răci, să se epuizeze sâmbătă.

Lansat pe 14 mai 2009, Planck a efectuat cinci scanări complete ale cerului, măsurând variaţii de temperatură de ordinul unei milionimi de grad în radiaţia fosilă, în prezent ultra-rece (-270 °C), ce scaldă întregul Univers. Aceste fluctuaţii au capacitatea de a dezvălui starea în care se afla Universul la 380.000 de ani după Big Bang. Variaţiile de temperatură trădează existenţa primilor „bulgări” de materie, germenii viitoarelor structuri din Univers. Senzorii instrumentului de înaltă frecvenţă (High Frequency Instrument / HFI) trebuie să fie răciţi până la -273,05 °C pentru a îndeplini această misiune. Obiectivul misiunii Planck era de a scruta de cel puţin două ori totalitatea bolţii cereşti. În final, HFI a făcut acest lucru de cinci ori, înainte de a-şi epuiza rezerva de heliu care acţionează ca agent de răcire. Al doilea instrument de la bordul satelitului Planck, denumit Low Frequency Instrument (LFI), sensibil la temperaturi mai înalte decât HFI, va continua să scruteze bolta cerească pentru o bună parte a anului 2012, ajutând la calibrarea datelor finale.

Primele rezultate prezentate în 2011 indică 20 de aglomerări de galaxii îndepărtate, până acum necunoscute. La începutul anului 2013 vor fi publicate primele date despre radiaţia cosmologică, iar rezultatele complete vor fi publicate în 2014. Invizibilă ochiului uman, această radiaţie, care este detectată în lungimi de undă milimetrice, a fost deja cartografiată de sateliţii Cobe şi Wmap. Mult mai sensibil, Planck ar trebui, potrivit oamenilor de ştiinţă, să contribuie la departajarea teoriilor concurente referitoare la evenimentele care s-au produs după Big Bang, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Taguri articol


12