Primii mineri chilieni au părăsit spitalul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primii mineri chilieni au părăsit spitalul

Monden 16 Octombrie 2010 / 00:00 395 accesări

Ca nişte adevărate vedete. Primii trei dintre cei 33 salvaţi din mina din Chile au fost deja externaţi din spitalul din Copiapo şi s-au alăturat familiilor. Juan Illanes, Carlos Mamani şi Edison Pena au părăsit spitalul încă de joi seară, sub privirile jurnaliştilor şi echipelor de televiziune. Cei trei erau zâmbitori, au salutat, dar nu au făcut nicio declaraţie. „Nu mă gândeam că voi mai reveni”, a declarat ulterior Edison Pena. „A fost o experienţă foarte grea. Sunt mulţumit că am putut rămâne în viaţă. Nu suntem artişti sau vedete, suntem oameni obişnuiţi”, a povestit acesta. Va fi însă foarte greu de evitat atenţia mediatică. Sute de jurnalişti au părăsit mina din San Jose, situată la 50 de kilometri de Copiapo, şi s-au postat în faţa spitalului. Richard Villaroel, în vârstă de 27 de ani, a povestit că s-au susţinut unii pe alţii în cele 69 de zile cât au stat în mină. „Când cineva se simţea rău, îl ajuta cine era lângă el. Deciziile se luau pe bază de majoritate”, a explicat acesta. Majoritatea minerilor refuză însă să comenteze experienţa subterană. „Nu vreau să vorbesc despre ce a fost acolo”, a declarat Renan Avalos, afirmând că este într-o formă excelentă.

Trei dintre mineri au fost supuşi unor operaţii sub anestezie generală pentru infecţii dentare, iar evoluţia postoperatorie este bună. Cel mai bătrân dintre mineri, Mario Gomez, de 63 de ani, suferă de pneumonie, dar reacţionează bine la antibiotice. Alţi zece mineri urmau să fie externaţi ieri. Din punct de vedere psihologic, cei 33 sunt în stare bună, dar sechelele şi problemele de stres nu vor dispărea în scurt timp şi ar putea suferi de stres posttraumatic.

O salvare de Cartea Recordurilor. Cei 33 de mineri au fost scoşi la suprafaţă în mai puţin de 22 de ore, într-o capsulă metalică având diametrul de 53 de centimetri, printr-un puţ cu lungimea de 622 de metri. Potrivit preşedintelui chilian Sebastian Pinera, un miliard de telespectatori au urmărit operaţiunea de salvare, care a costat circa 20 de milioane de dolari. Sebastian Pinera i-a vizitat la spital pe cei 33 de mineri, invitându-i la Palatul Prezidenţial pe data de 25 octombrie, alături de familii.

Din toată lumea continuă să vină reacţii. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a salutat salvarea minerilor, catalogând-o drept „un triumf extraordinar al geniului uman”. La rândul său, secretarul de Stat american Hillary Clinton a povestit că a urmărit la televizor întreaga operaţiune de scoatere la suprafaţă a minerilor. „Nu m-am putut desprinde”, a declarat şefa diplomaţiei americane.

Joc online. Succesul operaţiunii de salvare este atât de mare încât o agenţie de design interactiv din Chile a creat un joc online pornind de la situaţia celor 33 de mineri. Jocul intitulat Los 33 / Cei 33 le permite utilizatorilor să salveze minerii, unul câte unul, la fel ca în viaţa reală, preluând controlul unei capsule, care poartă culorile drapelului chilian, alb, roşu şi albastru. Utilizatorii folosesc mouse-ul pentru a mişca în jos şi în sus capsula, prin puţul de salvare. Odată ce capsula ajunge în mină, apar numele şi vârsta minerilor, în ordinea în care au fost salvaţi, precum şi rolul pe care l-au avut în cele 69 de zile de captivitate. De fiecare dată când capsula ajunge la suprafaţă, pot fi auzite strigătele de bucurie ale mulţimii. Jocul a fost creat şi postat pe site-ul agenţiei chiliene de design interactiv Root33.



12