Primirea pacienților și acordarea asistenței medicale în Urgențe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordin al Ministerului Sănătății

Primirea pacienților și acordarea asistenței medicale în Urgențe!

Sănătate 03 Februarie 2015 / 00:00 1519 accesări

            Se știe prea bine că unitățile de primire a urgențelor (UPU) sau centrele de primire a urgențelor (CPU) din cadrul celor mai multe spitale din România sunt asaltate de zeci și chiar sute de bolnavi într-o singură gardă. Toți cei care ajung vor, de altfel cum este și firesc, să fie consultați cât mai rapid, să nu fie lăsați să aștepte zeci de minute și chiar ore. Deși nimeni nu crede că există explicații întemeiate ale cadrelor medicale, oficiali ai sistemului de urgență din România susțin că timpul de așteptare este cât se poate de justificat, iar oamenii trebuie să înțeleagă că situația o impune și că nimeni nu dorește să țină pe nimeni ore în șir în așteptare. Nu de puține ori, UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit reclamații în acest sens. Au existat situații când oamenii au așteptat până la 10 ore în UPU, iar după aceea au urmat alte ore de investigații. Un lucru este cât se poate de cert: bolnavul este aproape epuizat. Unii rezistă, alții pleacă acasă, pe propria răspundere. Pe de altă parte, de nenumărate ori cadrele medicale ale UPU au explicat că în unitate ajung mult prea multe cazuri care țin strict de medicina primară, deci de medicul de familie, astfel că urgența se supraaglomerează inutil. ”Dacă stătea (un bolnav - n.r.) atâtea ore, 10, să zicem, și era o urgență medicală, oare acel om mai era? Niciodată o urgență medicală nu poate aștepta ore. Oamenii nu vor să înțeleagă că există medicul de familie. Are și el rolul lui. Pentru asta este plătit. Pacienții însă vin la noi. Știu că li se fac unele analize medicale fără să plătească, li se mai face un EKG, un eco, scutesc niște bani. Nicăieri în lume sănătatea nu este gratuită. Se plătesc aceste servicii. Nu este corect ce se întâmplă. Măcar să nu se mai facă atât caz că așteaptă. Niciodată o urgență medicală, cu adevărat urgență, nu a fost lăsată cu orele. Cine spune asta minte cu nerușinare! Se prăpădea (bolnavul - n.r.) dacă era urgență”, a spus, pentru ”Telegraf”, un medic de medicină de urgență.

            ORDIN MS Într-un ordin al Ministerului Sănătății (MS) se precizează clar care sunt regulile de triere a pacienților ajunși la UPU sau CPU. Astfel: art. 42 - UPU și CPU sunt deschise tuturor pacienților care solicită acordarea asistenței medicale de urgență în urma apariției unor afecțiuni acute noi sau pe fondul unor afecțiuni cronice; art. 43 - este interzis refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient care solicită acest lucru fără evaluarea stării acestuia de către un medic din cadrul UPU sau CPU și stabilirea lipsei unei afecțiuni care necesită îngrijiri medicale în cadrul UPU/CPU și eventuala internare a pacientului; art. 44 - intrarea pacienților sosiți cu mijloacele proprii la UPU se face printr-o intrare unică, bine marcată, unde se efectuează triajul cazurilor sosite; art. 45 - intrarea pacienților sosiți prin intermediul ambulanțelor poate fi separată de cea a pacienților sosiți cu mijloace proprii; art. 46 - pacienții care reprezintă cazuri sociale, necesitând în același timp îngrijiri medicale, vor fi tratați ca fiind cazuri medicale de urgență, implicând în același timp asistentul social din cadrul UPU/CPU; art. 47 - persoanele care reprezintă cazuri sociale și care nu necesită îngrijiri medicale de urgență vor fi preluate de asistentul social de gardă în urma evaluării de către un medic din cadrul UPU/CPU; art. 48 - pacienții trimiși pentru consult interclinic sau cei trimiși de către medicul de familie pentru consult de specialitate vor fi consultați în ambulatoriile de specialitate din cadrul spitalului. Acești pacienți vor fi trimiși la UPU/CPU numai în cazul în care medicul care îi trimite consideră că aceștia constituie cazuri de urgență care necesită investigații și îngrijiri imediate; art. 49 - primirea pacienților de urgență în spitalele cu UPU sau CPU se face numai în aceste structuri, cu excepția urgențelor minore de ortopedie, care pot fi după triaj direcționate la o cameră de gardă-ortopedie. Medicii în specialitatea ortopedie și traumatologie au obligația să asigure și consultațiile în cadrul UPU/CPU, la solicitarea medicilor de gardă din cadrul acestor structuri, pacienților cu leziuni ortopedice.

            ÎN ATENȚIA PACIENȚILOR La art. 50, se specifică faptul că în spațiile de triaj și de așteptare din cadrul UPU se va afișa la vedere următorul text într-o mărime vizibilă de la cel puțin trei metri: ”ÎN ATENȚIA PACIENȚILOR ȘI A APARȚINĂTORILOR! În cadrul acestei unități, accesul la spațiul de tratament se face pe baza triajului care stabilește prioritatea din punct de vedere medical. Dacă situația dvs. nu reprezintă din punct de vedere medical o prioritate imediată, este posibil să așteptați mai mult timp până la eliberarea unui loc pentru consultații și a unui medic care să vă consulte. Alți pacienți pot fi preluați imediat chiar dacă au sosit cu mult după dvs., având o prioritate medicală mai urgentă decât dvs. Sunteți rugați să nu încercați SUB NICIO FORMĂ să influențați decizia personalului medical în vederea obținerii unui acces mai rapid. ÎN CAZUL ÎN CARE VĂ SIMȚIȚI MAI RĂU, vă rugăm să contactați asistentul din punctul de triaj în vederea reevaluării stării dvs. Mulțumim pentru înțelegere!”.



12