Prim-ministrul polonez, evacuat cu sprijinul poliției din clădirea Parlamentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prim-ministrul polonez, evacuat cu sprijinul poliției din clădirea Parlamentului

17 Decembrie 2016 / 07:33 542 accesări

Mai multe sute de manifestanți ai opoziției blocau, în noaptea de vineri spre sâmbătă, toate ieșirile Parlamentului de la Varșovia unde se aflau prim-ministra Beata Szydlo, șeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski, și mai mult de două sute de deputați ai majorității, transmite AFP.

Aceeași sursă relevă că, puțin înainte de ora 3,00 dimineața (2,00 GMT), un convoi de mașini, care îi transportau pe șefa guvernului, doamna Szydlo, pe Jaroslaw Kaczynski, dar și pe mai mulți alți înalți responsabili ai partidului Lege și Justiție (PiS), a forțat trecerea prin mijlocul manifestanților și, sub protecția polițiștilor, a părăsit Parlamentul.

O parte a manifestanților continuau acțiunea lor și după acest moment, în timp ce un număr de deputați au decis să rămână în interiorul clădirii pentru noapte.

Mai devreme, în cursul nopții, câțiva deputați ai partidului Lege și Justiție (PiS) au încercat să părăsească incinta Parlamentului, dar mașinile lor au fost oprite de mulțimea manifestanților și au trebuit să se întoarcă.

"Constituție", "mass-media libere" și "nu veți ieși până la Crăciun" — au fost scandările manifestanților care fluturau drapele naționale.

Această situație inedită a urmat unei manifestații de câteva mii de persoane în cursul serii de vineri în fața clădirii Parlamentului.

Răspunzând chemării mișcării de apărare a democrației KOD, participanții au dorit să protesteze mai întâi contra unui nou regulament care ar limita accesul mass-media la activitatea deputaților, iar mai apoi împotriva adoptării bugetului de stat pe 2017 în condiții neuzuale și pe care opoziția le consideră ilegale.

De fapt, deputații au fost invitați să procedeze la vot într-o altă sală decât hemiciclul, căci tribuna acestuia era ocupată de mai multe ore de circa 30 de parlamentari ai opoziției care protestau contra noului regulament impus jurnaliștilor.

Potrivit majorității, votul asupra bugetului și cel privind o lege care să reducă pensiile foștilor membri ai poliției politice comuniste s-au derulat conform regulilor, în timp ce opoziția a emis îndoieli cu privire la legalitatea acestora, subliniind că unii deputați nu au putut să intre în sala unde se derula votul din cauza haosului ce domnea de mai multe ore în Parlament.

Pentru mai mulți deputați conservatori, votul prevăzut la legea privind pensiile foștilor agenți și polițiști din regimul comunist a fost cel care i-a incitat pe adversarii lor politici să încerce să-l împiedice.

Pe de altă parte, de vineri dimineață, mai mult de 20 de mijloace de informare poloneze, dintre care televiziuni comerciale, publicațiile Gazeta Wyborcza și Rzeczpospolita, dar și două mari posturi de radio private au decis să nu mai acopere de-a lungul zilei lucrările parlamentului.

Regulamentul deputaților privind mass-media, care ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2017, nu autorizează decât doi jurnaliști acreditați permanent de media să aibă acces la tribuna presei și le interzice realizarea de fotografii sau filmări video.

Altfel spus, arată AFP, măsura ar proteja deputații de imaginile care i-ar arăta într-o lumină defavorabilă, ba chiar pe cale să violeze regulamentul, de exemplu votând pentru un coleg absent. Numai imaginile difuzate de serviciul video oficial ar fi disponibile.

Deputații opoziției care au ocupat tribuna în hemiciclu scandau "democrație" și "media liberă".

Comportamentul lor a fost denunțat de șeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care a vorbit de "huliganism parlamentar".

În virtutea noului regulament parlamentar, jurnaliștii ar urma să lucreze în principal într-un centru media situat într-o altă clădire decât cea a sălii de plen unde jurnaliștii pot cu ușurință să îi întâlnească pe parlamentari.

PiS explică aceste măsuri prin necesitatea de a garanta deputaților și jurnaliștilor un cadru confortabil de muncă. "Nu este vorba de a reduce transparența" lucrărilor parlamentare, a asigurat un deputat PiS, Arkadiusz Mularczyk.

Câteva zeci de jurnaliști, dintre care unele mari nume ale mass-media poloneze, au protestat deja joi în fața clădirii parlamentului și au adresat președinților celor două camere o scrisoare pentru a le cere retragerea proiectului.

"Singurul său efect va fi să le permită oamenilor politici să evite cu ușurință jurnaliștii", arată acest text citat de AFP.

Taguri articol


12