Primul acord de cooperare UE - Cuba, o „pagină istorică“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parlamentul European

Primul acord de cooperare UE - Cuba, o „pagină istorică“

Externe 05 Iulie 2017 / 16:02 486 accesări
Şefa diplomației europene, Federica Mogherini: „Negocierile, care au durat doi ani, au fost dificile, importante și curajoase, din partea noastră și din partea omologilor cubanezi”

Şefa diplomației europene, Federica Mogherini: „Negocierile, care au durat doi ani, au fost dificile, importante și curajoase, din partea noastră și din partea omologilor cubanezi”

Parlamentul European a dat miercuri undă verde pentru intrarea în vigoare a primului acord „de dialog politic și cooperare“ dintre UE și Cuba, în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, informează AFP. Acest vot favorabil al europarlamentarilor (567 „pentru“, 65 „împotrivă“ și 31 de abțineri) era necesar pentru a face aplicabil respectivul acord-cadru, parafat în decembrie anul trecut de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, miniștrii de Externe ai celor 28 de state membre ale UE și ministrul de Externe al Cubei.

Pe fondul tensiunilor cu privire la problema drepturilor omului în insula castristă, Cuba era singura țară latino-americană ce nu avea un acord de cooperare internațională cu UE, chiar dacă majoritatea țărilor europene și-au reluat relațiile bilaterale cu Havana. „Am avut sentimentul clar și categoric că am întors o pagină istorică“, a estimat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în timpul dezbaterii care a precedat votul din Parlamentul European.

„Negocierile, care au durat doi ani, au fost dificile, importante și curajoase, din partea noastră și din partea omologilor cubanezi”, a subliniat Mogherini. Normalizarea relațiilor cu Havana se înscrie pe făgașul apropierii de Cuba decis de fostul președinte american Barack Obama. În iulie 2015, acesta din urmă a pus capăt înghețului de 60 de ani din relațiile dintre Cuba și SUA. Însă succesorul lui, Donald Trump, a contestat recent unele aspecte ale acestei apropieri. Denunțând regimul „brutal“ de la Havana, el a declarat că vrea să revină asupra unei serii de măsuri ce îmblânzeau embargoul american, măsuri decise de Administrația Obama.

Trebuie subliniat că, „în ce o privește, UE nu-și schimbă politica“, a pledat Mogherini, afirmând că europenii rămân hotărâți să întoarcă definitiv pagina relațiilor proaste cu Havana.

Acordul comercial-politic validat marți va înlocui în cazul UE „poziția comună“ adoptată în 1996 și care fixa datele prealabile unei normalizări, în special în materie de respectare a drepturilor omului. Acest text a fost abrogat în decembrie anul trecut de cele 28 de state membre, după decesul lui Fidel Castro. Aprobarea de către eurodeputați, miercuri, va permite o punere în aplicare provizorie a acordului, însă ratificările de către toate statele membre ale UE sunt încă necesare pentru o aplicare completă și definitivă.



12