Primul act normativ care face curățenie în spitale după noi norme tehnice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Infecțiile nosocomiale au devenit... infecții asociate îngrijirilor medicale

Primul act normativ care face curățenie în spitale după noi norme tehnice

Sănătate 07 Septembrie 2016 / 15:23 951 accesări

Primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale aduce unele modificări. Ministerul Sănătății (MS) a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale. Ordinul Ministrului Sănătății (OMS) 961 / 2016, aprobat și publicat în „Monitorul Oficial“, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de „infecții nosocomiale“ se redefinește și devine „infecții asociate îngrijirilor medicale”, anunță MS, într-un comunicat.
CONȚINUTUL ACTULUI

De asemenea, MS face cunoscut conținutul actului. Astfel, în el se regăsesc: Normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale; Tehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției; Procedura recomandată pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale; Metodele de aplicare a dezinfectanților chimici în funcție de suportul care urmează a fi tratat; Metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare.
AVIZUL COMISIEI NAȚIONALE DE PRODUSE BIOCIDE

În afara acestor norme tehnice ce vor trebui aplicate în unitățile sanitare, OMS 961 / 2016 stipulează că, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv. ”În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți. Cu alte cuvinte, există o frecvență fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere și prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce și obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația epidemiologică”, anunță MS în documentul citat. În perioada imediat următoare, vor fi adoptate și celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii și controlului infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. MS subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical și de către pacienți este o parte esențială a oricărui demers de prevenire a infecțiilor din spitale. Ordinul poate fi accesat la: http://www.ms.ro/documente/Ord%20961%20din%202016_16282_19960.pdf



12