Comisia Electorală Centrală din Rusia a înregistrat, ieri, candidatura premierului rus, Vladimir Putin, la alegerile prezidenţiale din 4 martie 2012. Astfel, Putin a devenit primul candidat oficial la preşedinţia Rusiei. El şi-a depus personal documentele necesare înregistrării candidaturii, pe 7 decembrie. Potrivit legii, CEC trebuie să adopte o decizie privind înregistrarea unui candidat în termen de zece zile, după ce studiază documentele ce i se prezintă. Putin candidează pentru al treilea mandat la Kremlin, după alte două deţinute în perioada 2000-2008. Întrucât în 2008, Constituţia nu îi permitea să candideze pentru a treia oară, el l-a desemnat succesor pe Dmitri Medvedev. După o pauză de patru ani, legea îi dă voie să revină la şefia statului. La alegerile prezidenţiale din martie 2012 vor mai participa tradiţionalii perdanţi, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, ultranaţionalistul liberal-democrat Vladimir Jirinovski şi fondatorul partidului de opoziţie Iabloko, Grigori Iavlinski. Miliardarul Mihail Prohorov şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a candida. Acestora li se adaugă guvernatorul regiunii Irkuţk, Dmitri Mezenţev. Vladimir Putin este însă marele favorit al scrutinului, în ciuda valului de proteste fără precedent declanşat de rezultatele alegerilor parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul său, Rusia Unită. Opoziţia şi observatorii internaţionali au afirmat că legislativele au fost marcate de fraude masive.
SCANDALUL OPOZANŢILOR Lideri ai mişcării de protest a opoziţiei ruse sunt vizaţi de un scandal, după ce un site pro-Kremlin a postat, în noaptea de luni spre marţi, înregistrări ale unor conversaţii telefonice private în care aceştia îşi adresează jigniri. Difuzarea acestor înregistrări, în care apara cuvinte ca ticălos, căţea sau idiot ar putea diviza şi mai mult mişcarea fragmentată de protest, ai cărei lideri par să lupte între ei la fel cum luptă cu Kremlinul, înaintea unei demonstraţii plănuite pe 24 decembrie, comentează ”Financial Times”. Fişierul audio care conţine conversaţii telefonice interceptate a fost postat pe Lifenews.ru, un site al holdingului NewsMedia-Rus, controlat de Iuri Kovalciuc, un apropiat al premierului Vladimir Putin. În materialul publicat alături de fişier, Lifenews.ru nu spune cum a obţinut cele şase ore de înregistrări ale convorbirilor lui Boris Nemţov. ”Este o încercare de provocare a unor disensiuni în rândul mişcării de protest, dar nu va reuşi”, a declarat Nemţov, liderul mişcării Solidaritatea, implicată în organizarea demonstraţiei de pe 10 decembrie, la care au participat între 50.000 şi 80.000 de persoane. În opinia sa, ”Putin s-a speriat foarte tare şi a început o campanie criminală împotriva opozanţilor, iar Kremlinul se află în spatele difuzării convorbirilor”. În conversaţii, care par dinainte de protestele de pe 10 decembrie, Nemţov şi Ievghenia Chirikova, un alt lider al opoziţiei, îşi exprimă dezacordul în privinţa tacticii.
POLIŢIE MILITARĂ O poliţie militară va fi formată în Rusia, din ianuarie, în cadrul reformei forţelor militare, a anunţat, ieri, ministrul Apărării, Aleksandr Serdiukov. Poliţia militară va reuni unităţile deja existente, serviciile de garnizoană, batalioanele disciplinare şi poliţia rutieră militară, a explicat el. Poliţiştii militari nu se vor ocupa de instrucţie, ci de ancheta preliminară, care ţine în prezent de ofiţeri. Ministerul a mai decis formarea unui centru de antrenare a poliţiştilor militari. Vor avea cunoştinţe juridice şi trebuie să fie buni organizatori. Poliţia militară va asigura ordinea pe teritoriile garnizoanelor, ceea ce va permite combaterea delictelor minore, a adăugat ministrul.