Primul caz de infecție cu Ebola diagnosticat în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul caz de infecție cu Ebola diagnosticat în SUA

Eveniment 02 Octombrie 2014 / 00:00 602 accesări

Primul pacient diagonsticat cu Ebola din SUA își vizita rudele din această țară și deocamdată nu este clar dacă și acestea sunt plasate în carantină. Simptomele de Ebola încep să se arate la circa 21 de zile de la infectare, printre acestea fiind febră puternică, dureri intermusculare, dureri de cap și stare de slăbiciune, teribila boală fiind de multe ori confundată cu malaria sau febra dengue, cu efecte mai puțin periculoase pentru om.

SUA, însă, iau foarte în serios epidemia de Ebola care face ravagii în Africa de Vest. În timp ce primul caz al unui pacient atins de virus a fost diagnosticat pe teritoriul american la revenirea dintr-o călătorie în Liberia, armata americană trimite soldați în această țară pentru a răspunde apelului disperat de ajutor venit de la Monrovia. Administrația Obama a răspuns cererii de ajutor adresate din Liberia și armata americană va trimite circa 1.400 de soldați în această țară, în următoarele săptămâni, în cadrul eforturilor pentru a ajuta la ținerea sub control a epidemiei. Aproape 700 de soldați din cadrul diviziei 101 aeropurtate a armatei americane și 700 de ingineri militari urmează să fie desfășurați la Monrovia, capitala Liberiei, spre sfârșitul lunii, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Acești soldați se vor alătura celor aproximativ 200 de militari americani aflați deja la fața locului, făcând parte dintr-un efectiv total de 3.000 persoane pe care Washingtonul a prevăzut să le trimită pentru a ajuta la pregătirea personalului sanitar pe teren și a da în folosință spitale și infrastructură corespunzătoare.

Președintele american, Barack Obama, a dezvăluit, în cursul lunii septembrie, proiectul său de a trimite circa 3.000 de soldați în Liberia, pentru a oferi sprijin logistic personalului care luptă în fiecare zi contra epidemiei, cea mai gravă de la apariția virusului, în 1976. Epidemia de febră hemoragică Ebola a depășit pragul de 3.000 de morți, omorând aproape jumătate din cele 6.500 de persoane infectate care se află în evidență medicală, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). John Kirby a precizat că armata SUA se află în Liberia pentru a sprijini alte agenții civile americane ce luptă împotriva Ebola. Pentagonul a dat asigurări că soldații nu vor avea contact direct cu pacienții infectați de virus. Autoritățile sanitare federale au dat precizări că sunt sigure că pot împiedica răspândirea virusului Ebola pe teritoriul SUA și că nu există pericol la revenirea soldaților americani. Totodată, o veste bună vine din Nigeria, unde nu s-au mai înregistrat noi infectări. Până la declararea oficială a eradicării epidemiei este nevoie să treacă 90 de zile consecutive fără nicio îmbolnăvire.

Consecințele epidemiei de Ebola sunt grave, însă. Cel puțin 3.700 de copii din Africa de Vest și-au pierdut unul sau ambii părinți din cauza epidemiei, iar mulți sunt respinși de rudele rămase în viață, de teama unei contaminări, a informat UNICEF. Mulți copii din Guineea, Liberia și Sierra Leone se simt nedoriți și abandonați după moartea membrilor familiei lor și au nevoie urgentă de atenție specială și îngrijire. ”Orfanii sunt, de obicei, luați de către un membru al familiei extinse, dar, în unele comunități, frica legată de Ebola devine mai puternică decât legăturile de familie”, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa Centrală și de Vest. Numărul de copii orfani în urma epidemiei de Ebola este posibil să se dubleze până la jumătatea lunii octombrie, potrivit previziunilor ONU.

UNICEF a menționat că peste 2.500 de supraviețuitori ai Ebola din Sierra Leone, în prezent imuni la virus, vor fi instruiți pentru a avea grijă de copiii aflați în carantină. Peste 6.500 de persoane au fost infectate și circa 3.100 au murit de la izbucnirea epidemiei, la sfârșitul anului trecut, în Guineea, potrivit celor mai recente date ale OMS.



12