Alzheimerul - cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă - constituie o povară pentru familia celui aflat în suferinţă. Bolnavul se confruntă cu tulburări de memorie semnificativă (memoria de scurtă durată), tulburări de vorbire şi, mai grav, bolnavul nu mai ştie să se îmbrace, uită cum se încuie/descuie uşa, nu mai recunoaşte obiecte sau se află în incapacitatea de a mai lua decizii. Toate acestea nu fac altceva decât să devină o persoană ce necesită, în permanenţă, supraveghere, suport psihologic, comportamental, toate pentru încetinirea evoluţiei bolii, dar şi pentru evitarea autodistrugerii. Medicii spun că familia unui pacient cu Alzheimer este condamnată la suferinţă, la grele încercări. Dacă bolnavul pierde contactul cu realitatea, familia trebuie să-l ţină în „frâu”, el fiind în mare pericol să-şi facă rău. În România, îngrijirea unui bolnav cu Alzheimer, într-un centru de stat, este ca şi inexistentă. După ce primeşte cumplitul diagnostic, pacientul este „predat” familiei. Şi de parcă nu era de ajuns pentru familie, tot ea este cea care trebuie să se îngrijească de tratament, pentru că nu în toate situaţiile medicamentele sunt gratuite sau sunt de găsit. Şi, evident, tot familia trebuie să joace rolul de medic, psiholog, îngrijitor. La Constanţa, pacienţii cu Alzheimer vor avea şansa să primească îngrijiri de specialitate în prima unitate sanitară ce va avea această destinaţie din România.
CONTRACT SEMNAT Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a semnat, ieri, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, contractul de finanţare pentru proiectul „Extindere UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer”, primul la nivel naţional. Proiectul, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost depus încă din anul 2010, însă abia acum s-a reuşit obţinerea finanţării. „Aceste proiecte au fost întârziate din motive politice. Acum sunt implementate proiecte cu o rapididate mai mare comparativ cu perioada 2008-2012, având în vedere că, acum, la Ministerul Dezvoltării sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, şi mă refer la vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi la secretarul de stat Sevil Shhaideh, care provine chiar de la CJC. Acest lucru înseamnă că România primeşte bani, se dezvoltă, creează locuri de muncă şi ne ţinem de cuvânt faţă de cei care ne-au dat votul în decembrie 2012”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.
PREMIERĂ De viitorul centru vor beneficia persoane cu Alzheimer care vor fi diagnosticate, tratate sau internate în noua structură mixtă: centru rezidenţial pentru 66 persoane şi centru de zi pentru aproximativ 25 persoane, din cadrul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Agigea. „Centrul de Alzheimer este primul din România. Am decis înfiinţarea acestui centru pentru că am văzut cât de greu este pentru familie să îngrijească un astfel de bolnav şi cât de dificilă este situaţia în care se află copiii când părinţii lor sau bunicii au astfel de boli. Noul centru va putea primi atât pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer, cât şi pacienţi diagnosticaţi cu Parkinson”, a explicat preşedintele CJC. Cu banii europeni va fi extins, pe verticală, pavilionul medical existent prin mansardare, cât şi pe orizontală, prin realizarea unui corp cu 11 module de cazare. Noul corp de clădire va fi dotat şi echipat cu mobilier şi echipamente specifice, atât pentru zona de cazare, cât şi pentru zonele de servire a mesei şi a spaţiilor comune de socializare. Prin acest proiect se creează noi locuri de muncă care vor fi menţinute şi după finalizarea proiectului.