Primul centru multifuncţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa . Demersuri

Primul centru multifuncţional

Eveniment 27 Iulie 2011 / 00:00 1014 accesări

Constanţa va avea primul centru multifuncţional nu peste mult timp, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa – începând demersurile, potrivit legii, pentru amenajarea unei unităţi sanitare care va veni în sprijinul populaţiei din zonele defavorizate, dar şi care va degreva Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU). Primele discuţii au fost purtate zilele trecute cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. „Cel mai probabil cu 1 august vom deschide centrul de permanenţă la Băneasa, iar acesta va funcţiona până când vom pune bazele centrului multifuncţional, care va intra în structura Spitalului de Urgenţă. Imediat ce reprezentanţii Spitalului de Urgenţă vor avea aprobările necesare de la Consiliul de Administraţie, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, vom închide centrul de permanenţă de la Băneasa şi vom deschide centrul multifuncţional”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. De menţionat că centrele de permanenţă sunt inferioare centrelor multifuncţionale în ceea ce priveşte competenţele medicale, paleta serviciilor medicale ce pot fi oferite celor care trec pragul unităţilor sanitare multifuncţionale fiind cu mult mai mare. La rândul său, managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că va urma paşii legali, procedurile ce se impun fiind deja demarate.

DESPRE CENTRELE MULTIFUNCŢIONALE. Potrivit legii, consiliile judeţene sau cele municipale vor putea înfiinţa centre de sănătate multifuncţionale, ca unităţi fără personalitate juridică, în structura spitalelor judeţene sau municipale. „Centrele de sănătate multifuncţionale sunt puncte de lucru ale spitalelor judeţene sau municipale care vor prelua din presiunea exercitată, zilnic, pe unităţile sanitare”, spunea ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

CENTRELE MULTIFUNCŢIONALE SUNT STRUCTURI DE PRIM AJUTOR ŞI DE SUPRAVEGHERE, CU INTERNARE DE ZI

Unităţile nou înfiinţate nu vor avea în structură paturi de spitalizare continuă şi vor fi înfiinţate de autorităţile locale, cu aviz din partea Ministerului Sănătăţii. „În strategia de reorganizare a sistemului spitalicesc avem în vedere realizarea unor astfel de structuri flexibile care să răspundă nevoilor populaţiei, în care pacienţii să primească asistenţă medicală la nivel bazal. După consult, dacă bolnavii necesită internare vor fi preluaţi în structurile de spitalizare continuă”, a mai spus demnitarul. Centrele de sănătate multifuncţionale pot avea o structură formată din cabinete de specialitate, între 5 şi 20 paturi pentru spitalizarea de zi, compartiment de primire a urgenţelor, laborator de analize medicale şi/sau laborator de radiologie imagistică. Centrele de sănătate multifuncţionale vor fi conduse de un medic şef şi vor fi finanţate în cadrul contractelor pe care spitalele de care aparţin le încheie cu casele de asigurări de sănătate.



12