Belarusul a dat din colţ în colţ pentru a-şi achita factura de electricitate către o companie rusă, dar va fi probabil primul client străin al sistemului rus de apărare antirachetă. Rusia a sistat furnizarea de electricitate către Belarus în noaptea de marţi spre miercuri, până când oficialii de la Minsk nu şi-au plătit datoria de 43 de milioane de dolari către compania rusă Inter RAO. Autorităţile de la Moscova prelungiseră până marţi seară termenul limită pentru plata datoriei pentru lunile aprilie şi mai. Inter RAO a redus încă din data de 9 iunie la jumătate cantitatea de curent furnizată Belarusului, ca avertisment, şi a ameninţat că va sista complet exporturile în 22 iunie. În cele din urmă, compania belarusă de utilităţi Belenergo a achitat factura. Compania rusă acoperă circa 10% din consumul total de curent electric din Belarus, una dintre principalele sale pieţe. În 2009, Belarusul a reprezentat al doilea client al Inter RAO, după Finlanda. Belarus a cumpărat energie electrică în valoare de peste 151 de milioane de dolari. Ţara este afectată de o criză economică gravă, provocată de deficitul comercial mare şi de cheltuielile semnificative făcute înainte de alegerile din luna decembrie.
Lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba despre sistemul S-400 Triumf care foloseşte rachete cu rază medie şi lungă de acţiune, capabile să intercepteze aeronave şi alte rachete. Prima dată desfăşurat în 2007 şi considerat cea mai sofisticată armă de apărare antiaeriană a Rusiei, sistemul nu a fost niciodată exportat. „Cu siguranţă, una dintre primele ţări care vor primi sistemul S-400 Triumf va fi Belarusul”, a spus Konstantin Biriulin, directorul serviciului de cooperare militaro-tehnică. Potrivit acestuia, livrările ar putea începe în 2013, dacă Belarusul urmează prevederile unei scrisori de intenţie din 2009 de a comanda 16 sisteme. Oficialul rus nu a precizat preţul. Armata belarusă deţine şi tancuri şi avioane militare ruseşti ultramoderne.
S-400 este similar cu sistemul american Patriot, pe care SUA vor să îl desfăşoare în Polonia. Rusia critică de multă vreme planurile pentru scutul american antirachetă şi a spus că desfăşurarea unui astfel de sistem în Europa de Est ar obliga Moscova să dezvolte noi sisteme de armament, ceea ce va duce la o cursă a înarmării.