Primul concert al Orchestrei Simfonice multinaţionale a Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Festivalul „PER-ART”. Moment istoric pe scena constănţeană

Primul concert al Orchestrei Simfonice multinaţionale a Mării Negre

Cultură 06 Septembrie 2011 / 00:00 763 accesări

Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „PER-ART” (29 august - 11 septembrie) continuă, pe scena de la malul mării, cu evenimente inedite, care atrag, de fiecare dată, un public numeros, împătimit iubitor al artelor. Seara de duminică a fost dedicată unei manifestări în premieră absolută nu doar la Constanţa, ci şi la nivel internaţional: primul concert al Orchestrei Simfonice multinaţionale a Mării Negre. A fost un moment cu adevărat istoric pentru scena constănţeană, în sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, 50 de instrumentişti cu vârste între 13 şi… 60 de ani, elevi, studenţi şi profesionişti, fiind reuniţi sub cupola aceleiaşi orchestre şi sub bagheta maestrului dirijor Radu Ciorei, directorul secţiunii Interpretare Muzicală a festivalului.

CONCERT DEDICAT MEMORIEI LUI GEORGE ENESCU Spectacolul extraordinar oferit de talentele din generaţii diferite a bucurat şi emoţionat audienţa numeroasă, care a umplut sala până la refuz şi a răsplătit prin aplauze entuziaste şi ovaţii momentele de sublimă înălţare spirituală. Au asistat la acest eveniment memorabil participanţii la festival din România, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, cadre universitare ale Universităţii „Ovidius”, studenţi, profesori şi elevi ai Colegiului de Arte, oameni de cultură şi numeroşi iubitori ai artelor. Prezentă la eveniment, preşedintele şi managerul de proiect, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, şeful catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, deosebit de încântată de evoluţia orchestrei, a mărturisit că recitalul a fost un mare succes, un adevărat regal, trăind ca fiecare alt spectator din sală clipe de emoţie şi magie.

Repertoriul a fost bine ales, cu partituri celebre din creaţia unor mari compozitori ca Enescu şi Mozart, De Falla, Faure, Dvorak, Ceaikovski, recunoscuţi însă pentru compoziţiile extrem de dificil de interpretat, dar care au fost abordate cu profesionalism de membrii orchestrei. Şi pentru că, în urmă cu aprox. trei săptămâni, s-au împlinit 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, concertul a fost dedicat memoriei marelui compozitor, programul debutând chiar cu „Rapsodia a II-a”.

PROGRAM Cu tinerii interpreţi din România, Turcia, Serbia şi Ucraina, publicul de la malul are ocazia de a se reîntâlni şi cu prilejul recitalurilor instrumentale pe care le vor susţine, astăzi şi, respectiv, vineri, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Mai mult, în această joi, de la ora 18.00, la „Art Boutique Gallery” - Tomis Mall, au loc vernisajul expoziţiei de arte vizuale „Black Sea Space Poetry” şi un recital instrumental. Sâmbătă, de la ora 18.00, în sala Colegiului de Arte, se va desfăşura concertul de închidere a festivalului, susţinut de Orchestra Simfonică multinaţională a Mării Negre. Intrarea este liberă la toate manifestările festivalului.

Organizatorii sunt: Universitatea „Ovidius” Constanţa - Facultatea de Arte, Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, România, Fundaţia „MUSAE”, Constanţa. Acestora li se adaugă şi colaboratorii: Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „TIAD”, Art Boutique Gallery, Fundaţia Arta, Telegraf, Neptun TV, Touchmedia Advertising.

Prima orchestră din lume compusă din elevi, studenţi şi profesionişti

Apreciatul dirijor constănţean Radu Ciorei a povestit despre primii paşi care s-au făcut pentru înfiinţarea Orchestrei Simfonice multinaţionale a Mării Negre: „Am pornit de la idea unei mici orchestre de cameră, formată din studenţi ai Academiilor de Muzică din ţările riverane Mării Negre. Deoarece cei 20 de studenţi înscrişi (n.r. din România, Turcia, Ucraina, Serbia, Brazilia) nu formau un efectiv complet al unei orchestre, la sugestia directorului Colegiului de Arte „Regina Maria”, Nicoleta Heroiu, am cooptat şi un grup de elevi, câştigători ai unor premii naţionale. Apoi… am simţit nevoia ca tinerii instrumentişti să fie sprijiniţi de profesionişti. Aşa că m-am adresat colegilor din Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Vreau să subliniez că toţi au fost imediat de acord să sprijine acest proiect fără să pună problema onorariului! Este un lucru rar în zilele noastre, care dă dovadă de forţa grupului şi dovedeşte că (totuşi) există oameni care pun mai presus arta lor decât câştigul imediat! (...) Din câte cunosc, este prima orchestră din lume structurată astfel: elevi, studenţi şi profesionişti”. Renumitul dirijor a adăugat; „Ce nu se poate descrie, ci doar... simţi a fost atmosfera extraordinară de duminică seară şi publicul care a umplut sala până la refuz, a aplaudat şi ovaţionat minute în şir! Acestea rămân adânc în sufletul tuturor, interpreţi şi public...”.



12