Primul convoi umanitar din 2012 încoace a ajuns în oraşul sirian Darayya

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul convoi umanitar din 2012 încoace a ajuns în oraşul sirian Darayya

Externe 01 Iunie 2016 / 19:49 447 accesări

Un convoi umanitar a ajuns miercuri în oraşul Darayya, o suburbie a capitalei siriene Damasc, aflată sub asediul forţelor regimului Assad, după ce în zonă a intrat în vigoare, de la miezul nopţii, un armistiţiu de 48 de ore. Potrivit Organizaţiei Internaţionale Crucea Roşie, ultimul astfel de transport în Darayya a avut loc în noiembrie 2012. Oficialii ONU susţin că locuitorii suferă de o criză acută de alimente, apă potabilă şi medicamente. Accesul la energie electrică a fost oprit în urmă cu mai bine de trei ani. Un acord de 48 de ore privind încetarea conflictelor armate din oraş a intrat în vigoare miercuri, fiind mediat de SUA şi Rusia. În aprilie, potrivit unor date ONU, în oraş se aflau 4.000 de oameni asediaţi de forţele guvernamentale siriene. Tot atunci, directorul operaţiunilor umanitare ONU, Stephen O'Brien, a acuzat Guvernul sirian că a ignorat nenumăratele apeluri de a permite accesul convoaielor umanitare în oraş. Un convoi a fost blocat luna trecută, în pofida faptului că toate părţile implicate în negocieri au agreat asupra livrării respectivului transport.

Într-o acţiune umanitară separată, oraşul Muadhamiya, situat la nord-vest de Darayya, care se află sub controlul rebelilor sirieni, a primit un convoi cu alimente, miercuri, la o lună de la ultimul astfel de transport efectuat. Sâmbătă, un oficial ONU a anunţat că aproximativ 600.000 de civili se află în stare de asediu în Siria, pe fondul confruntărilor armate dintre forţele regimului Assad şi grupările insurgente, în pofida armistiţiului parţial din ţară, cei mai mulţi fiind asediaţi de armata siriană. Dintre cei 592.700 de locuitori aflaţi sub asediu, o majoritate covârşitoare (452.700) se află în această situaţie din cauza armatei siriene, în periferiile rurale ale capitalei Damasc, pe care încearcă să le recâştige de la rebeli. Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.



12