Pe 28 septembrie 2018 are loc, la Constanța, primulCURS DE CARDIOONCOLOGIEdin România. Potrivit organizatorilor, subiectul este extrem de relevant datorită creşterii incidenţei cancerelor, a complexității regimurilor chimioterapeutice şi a supraviețuirii post cancer, toate acestea ducând la creşterea importanței constientizarii complicaţiilor cardiovasculare, ale patologiei şi terapiei oncologice. De aceea, în majoritatea țărilor occidentale, oncologii lucrează din ce în ce mai mult în echipă cu medicii cardiologi pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice, ceea ce a dus la dezvoltarea unei specializări de granita numită cardio-oncologie.
În România se fac primii pași în acest domeniu medical, câteva centre făcând eforturi de a dezvolta acest concept. Dorința de a ajuta pacienții și de a împărtăși informații și experiența cu alți colegi au determinat echipa formată din conf. dr. Ruxandra Jurcut (cardiolog), conf. dr. Laura Mazilu (oncolog) și conf. dr. Irinel Raluca Parepa (cardiolog) să organizeze primul curs de cardio-oncologie din România, punctează organizatorii
.
“Prin acest curs dorim sa promovăm o mai bună înțelegere științifică si practică asupra unui domeniu în plină dezvoltare – Cardio-oncologia - pentru a găsi un echilibru între eficacitatea tratamentului oncologic si reducerea efectelor adverse cardiovasculare la pacienții oncologici. În ultimul deceniu am asistat la dezvoltarea ghidurilor de practică în cardio-oncologie adoptate atât de societăți de cardiologie, de imagistică cardiovasculara cât şi, bineînțeles, de societățile profesionale de oncologie. Este esențială o bună cunoaştere a problemei pentru că îngrijirea şi urmărirea pacienților oncologici să includă, acolo unde este necesar, cardiologi alături de oncologi“, a precizat conf. dr. Ruxandra Jurcut, citată în sursa menționată.
La rândul său, conf. Dr. Laura Mazilu, a menționat:
„Se impune o abordare multidisciplinara a pacientului oncologic. Avem nevoie de avizul cardiologului pentru a indica pacientului tratamentul oncologic curativ. Considerăm că această colaborare multidisciplinara este în avantajul medicilor și în beneficiul pacienţilor”.
“La nivel mondial, bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze ale deceselor prin boli netransmisibile. Terapiile oncologice sunt tot mai active și performante, dar au și efecte secundare importante. Mulți pacienți afectați de cancer sunt vindecati sau trăiesc o perioadă mai lungă de timp, și pot dezvolta complicații cardiovasculare, uneori la distanță în timp față de încheierea tratamentului. Toate aceste lucruri trebuie știute și luate în considerare.”, a declarat conf. dr. Irinel Raluca Parepa.
Cursul are caracter interdisciplinar, cu informații foarte utile pentru specialitățile oncologice, cardiologice, hematologice, hemato-oncologice, medicină internă, medicină de familie.