Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat, ieri, primul deces cauzat de gripa A/H1N1 în România. Este vorba despre un bărbat de 43 de ani, din Siret, judeţul Suceava care a decedat pe 20 noiembrie. „În cursul acestei dimineţi (ieri - n.r.) s-a primit confirmarea infectării cu virusul gripal A/H1N1, care a şi cauzat decesul acestuia”, arată MS. Bărbatul a fost internat pe 15 noiembrie în secţia de boli infecţioase de la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptomatologie moderată. Evoluţia rapidă nefavorabilă a pacientului s-a datorat afecţiunilor asociate pe care acesta le avea, respectiv obezitate, diabet zaharat şi hipertensiune arterială. Bolnavul a decedat, în ambulanţă, în timpul transferului către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, prin stop cardio-respirator. „Membrii familiei nu prezintă simptomatologie respiratorie şi au fost informaţi privind măsurile protecţie. De altfel, au şi primit măşti pentru protecţia în timpul ceremoniei de înhumare”, au mai precizat reprezentanţii MS. În Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi mai sunt internaţi încă zece pacienţi, care prezintă forme severe de boală, cinci dintre aceştia sunt ventilaţi mecanic. Cazurile provin din judeţele arondate centrului universitar Iaşi.
ÎN ULTIMELE 24 DE ORE AU FOST CONFIRMATE ÎNCĂ 45 DE CAZURI DE GRIPĂ CU VIRUS A/H1N1
Totalul cazurilor confirmate înregistrate până în acest moment este de 1.966. Cele mai multe cazuri înregistrate ieri au fost în Botoşani (14 cazuri), Vrancea (nouă cazuri) şi Bucureşti (opt cazuri). „În urma confirmării de cazuri cu gripă A/H1N1 în colectivităţile şcolare, în ultimele 24 ore, şi în funcţie de investigaţiile epidemiologice care s-au realizat, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru şapte zile, începând din 23.11.2009, la Liceul Teologic Adventist „Ştefan Demetrescu” şi Şcoala Generală nr. 66, ambele din Bucureşti”, spun specialiştii MS.
• PRIMII VACCINAŢI • Ieri, în cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă, s-a decis exact care sunt primele categorii de populaţie cu risc care vor fi vaccinate. Primele 1.340.000 de doze realizate de Institutul „Cantacuzino” vor fi repartizate după cum urmează: 140.000 de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical; 1.000.000 de doze vor fi utilizate pentru colectivităţile şcolare. Vor fi astfel vaccinaţi 500.000 de studenţi şi 500.000 elevi de liceu. Aproximativ 200.000 de doze de vaccin pandemic vor fi repartizate serviciilor speciale, respectiv armată, grăniceri şi Ministerul de Interne.