Primul deces cauzat de gripă, la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție!

Primul deces cauzat de gripă, la Constanța!

Sănătate 20 Februarie 2018 / 13:47 2502 accesări

La Constanța a fost semnalat primul deces cauzat de virusul gripal; este vorba despre o femeie de 61 de ani, din jud. Constanța, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal. Pacienta de la Constanța a murit în dimineața de 20 februarie, în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”. La SCJU mai sunt internați doi pacienți în Secția Terapie Intensivă, tot cu suspiciune de gripă. Județul nostru se află pe locul 3 în țară în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă (73 de cazuri), după București (178 de cazuri) și Iași (77).

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat pe 20 februarie, alte noi decese cauzate de virusul gripal, numărul total ajungând astfel la 39. Astfel, ultimele decese confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, în 20 februarie sunt: femeie de 55 de ani, din jud. Brașov, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal și femeie de 61 de ani, din jud. Constanța, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal. Pacienta de la Constanța a murit în dimineața de 20 februarie, în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU). Potrivit unei informări a SCJU Constanța, ea a fost internată pe 13 februarie dimineaţa în Secţia Medicală, cu patologie respiratorie - Brohopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), insuficiență respiratorie și alte afecțiuni medicale. Starea sa, însă, s-a agravat, astfel că a fost trasferată la Secția Terapie Intensivă. Tot potrivit SCJU, pe 15 februarie, pe fondul agravării stării pacientei, a fost intubată; a primit tratamentul necesar în cazul său, dar în ciuda tuturor eforturilor, femeia a decedat. Oficialii SCJU au spus că în SCJU mai sunt doi pacienţi internaţi tot la Secția Terapie Intensivă, cu suspiciune de gripă.

RECOMANDĂRI ÎN CAZUL INFECȚIILOR RESPIRATORII

Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța recomandă o serie de măsuri. Astfel, măsurile generale și precauțiile standard care se impun în cazul infecțiilor respiratorii - pentru medicii de familie și a tuturor unităților sanitare cu paturi sunt: evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie și evitarea aglomerărilor de persoane în spații închise; spălarea mâinilor (metodă cea mai eficientă de reducere a transmiterii); aerisirea spațiilor în care se desfășoară activitățile; purtarea măștilor de unică folosință de către persoanele care prezintă febră însoțită de manifestări respiratorii. În cazul în care o persoană dezvoltă simptome severe sau simptome care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care are un risc crescut de complicații cauzate de gripă, să se prezinte la medic. O altă recomandare este continuarea vaccinării antigripale a populației și a personalului din unități sanitare; în plus, pentru unitățile sanitare cu paturi: limitarea accesului vizitatorilor în unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc și purtarea obligatorie a măștii; organizarea și instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar și auxiliar din unitate, cu evitarea contactului cu pacienții a lucrătorilor sanitari cu afecțiuni acute, clinic manifeste ale căilor respiratorii sau purtarea de măști. De asemenea, este indicată raportarea la DSPJ a eventualelor episoade (>3 cazuri) de îmbolnăviri prin afecțiuni acute de căi respiratorii, survenite simultan sau într-o perioada scurtă de timp, în secțiile de spitalizare.

VIZITE LA SCJU

Cine vrea să viziteze pe cineva în SCJU, trebuie să știe: poate intra la pacient o singură persoană, doar între orele 13.30 și 17.00. Este foarte important de știut că dacă aveți e cineva drag pe patul de spital în secțiile ATI Adulți și Copii, dar și Oncologie, accesul este interzis. De ce? Aici sunt tratate persoane care au o imunitate extrem de scăzută, iar orice afecțiune în plus poate fi fatală respectivilor pacienți. Așa că dacă țineți la ei, trebuie să înțelegeți această radicală decizie. Accesul este limitat și în secțiile de Obstetrică Ginecologie I și II, Nou-născuți și Pediatrie.

Reamintim că județul nostru se află pe locul 3 în țară în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă (73 de cazuri), după București (178 de cazuri) și Iași (77).



Ştiri recomandate

12