Primul deces de tetanos din ultimii doi ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şocant!

Primul deces de tetanos din ultimii doi ani

Eveniment 03 Septembrie 2013 / 00:00 3802 accesări

NEGLIJENŢĂ ŞI ÎNCĂPĂŢÂNARE Un bătrân de 64 de ani, din Medgidia, a murit de tetanos la Spitalul Clinic de Boli Infecţionase (SCBI) Constanţa. Este primul deces din ultimii doi ani cauzat de această boală în judeţul Constanţa. Totul a pornit de la o banală înţepătură netratată la timp. Potrivit afirmaţiilor directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, în urmă cu zece zile, mai precis pe 23 august, bărbatul s-a înţepat, în curtea casei, într-un os de miel. „A neglijat complet plaga până pe 28 august, când au început să apară, la nivelul regiunii plantare drepte, dureri locale care s-au extins către nivelul gambei. Durerile s-au accentuat, au apărut frisoanele, febra şi lipsa poftei de mâncare”, a declarat şeful DSPJ Constanţa. Pe 30 august, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal din Medgidia cu diagnosticul plagă înţepată în regiunea calcaniană dreptă, veche de aproximativ şase zile. Imediat, medicii i-au efectuat vaccinul antitetanos şi i-au administrat tratamentul de specialitate. Din păcate, pacientul a refuzat internarea şi a primit tratament la domiciliu cu antibiotice şi antiinflamatoare. Numai că starea lui de sănătate a continuat să se agraveze, iar la domiciliu a suferit mai multe crize de pierdere a cunoştinţei, dar şi câteva căzături, care i-au provocat o serie de leziuni.

PREA TÂRZIU Fiind cunoscut cu diabet şi hipertensiune arterială, ambele neglijate terapeutic, bătrânul s-a reîntors la Spitalul din Medigidia, iar după administrarea tratamentului medicamentos, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa şi diagnosticat cu contractură musculară generalizată. Fiind suspect de tetanos, de la SCJU a fost transferat la SCBI Constanţa. „Din păcate, începând cu 31 august, starea generală a pacientului s-a agravat, a intervenit contractura tonică generalizată cu febră care a crescut în valoare”, a spus dr. Dina. Deşi medicii au făcut tot posibilul să-i salveze viaţa pacientului, duminică, 1 septembrie, acesta a intrat în stop cardiorespirator şi, din păcate, ireversibil la manevrele de resuscitare. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens şi spun că nu este de glumit cu tetanosul. „Recomandăm populaţiei să meargă la medic cât mai repede posibil în cazul în care prezintă o plagă înţepată, tăiată sau muşcată, pentru a primi tratamentul de specialitate al rănii respective”, a declarat directorul executiv al DSPJ Constanţa.

Tetanosul este o boală produsă de o bacterie (care se găşeşte oriunde pe sol, plante etc.) anaerobă, care se dezvoltă foarte repede în plăgile acoperite. Ea elimină o toxină foarte puternică. Această toxină, odată fixată pe ţesuturile musculare din organism, nu mai poate fi eliminată şi duce la contracţii foarte puternice, finalizate cu decesul bolnavului.



12