Binyam Mohamed, un fost deţinut britanic eliberat de la Guantanamo, unde se afla din 2004, a ajuns, luni după-amiază, în Marea Britanie, a anunţat ministrul de Externe, David Miliband. Avionul care îl transporta pe Mohamed a aterizat în jurul orei locale 13.15, la baza aeriană militară Northolt, în nord-vestul Londrei. SUA şi Marea Britanie au anunţat vineri că au ajuns la un acord pentru transferarea deţinutului de origine etiopiană în Marea Britanie, cît mai curînd posibil. Transferul reprezintă o premieră la Guantanamo, după învestirea în funcţie a noului preşedinte american, Barack Obama.
Slab şi cu barbă, Mohamed, în vîrstă de 30 de ani şi inginer electrician de meserie, susţine că a fost torturat timp de şapte ani, fiind deţinut de SUA şi de alte ţări care au pus la dispoziţia administraţiei Bush închisori secrete. Mohamed a acuzat diverşi gardieni că l-au torturat în repetate rînduri, iar mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, mai ales Amnesty International, au atras atenţia asupra cazului său. După ce şi-a petrecut cea mai mare parte a adolescenţei în Marea Britanie, unde a obţinut dreptul să locuiască în 1994, Mohamed s-a convertit la Islam şi a încercat să scape de dependenţa de droguri. Potrivit Amnesty, la începutul anilor 2000, el a vrut să viziteze statele musulmane şi a mers în Pakistan şi Afganistan, atunci cînd în aceste ţări se înregistrau tensiuni din cauza intervenţiei americane care a urmat atentatelor din 2001. De cealaltă parte, autorităţile americane susţin că etiopianul s-a antrenat într-o tabără al-Qaida. Mohamed a fost arestat la 10 aprilie 2002, pe aeroportul din Karachi, în Pakistan, în timp ce încerca să ajungă în Marea Britanie cu un paşaport fals. El a petrecut trei luni în închisoare în Pakistan şi susţine că a fost torturat şi interogat de oficiali americani şi britanici. Ulterior, Mohamed a fost preluat de autorităţile americane, care l-au trimis în Maroc, unde a petrecut un an. Deţinutul spune că în aceste ţări a fost mutilat sexual. El ar fi fost transferat din nou, în ianuarie 2005, pentru cinci luni, în Afganistan şi spune că acolo a fost supus unor noi acte de tortură, după care a fost mutat la Guantanamo, în luna mai. Aici, el a fost plasat într-unul dintre locurile de maximă securitate şi s-a numărat printre prizonierii care au făcut greva foamei în 2005, pentru a protesta faţă de condiţiile de detenţie.
Mohamed nu a fost niciodată prezentat justiţiei şi nu a avut dreptul la un avocat sau la asistenţă consulară, timp de peste trei ani. Totuşi, în 2005, el a fost acuzat de un tribunal militar excepţional că este un apropiat al lui Jose Padilla, un american acuzat că are legături cu al-Qaida, şi că a fost antrenat să comită atentate cu bombă în clădiri şi benzinării din SUA. La 6 aprilie 2006, el subliniază în instanţă greşelile în ceea ce priveşte identitatea sa şi refuză să i se desemneze din oficiu un avocat american. ”Nu aveţi informaţiile corecte despre mine nici după patru ani de tortură!”, a acuzat Mohamed. În octombrie 2008, înainte de alegerea lui Obama, oficialii americani au anunţat că au renunţat la majoritatea acuzaţiilor împotriva lui. La scurt timp după aceea, Guvernul britanic a declarat că lansează o anchetă asupra modului în care Binyam Mohamed a fost tratat.