Primul interviu televizat dat de Snowden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul interviu televizat dat de Snowden

Externe 28 Ianuarie 2014 / 00:00 469 accesări

Cancelarul Angela Merkel nu a fost, fără îndoială, singura personalitate germană spionată de către SUA, a declarat fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, într-un interviu pentru televiziunea germană, difuzat duminică seară. „Aş spune că nu este foarte probabil ca cineva care vrea să supravegheze Guvernul german să o asculte doar pe Merkel şi nu pe consilierii săi, pe alţi membri eminenţi ai Guvernului sau alţi reprezentanţi politici locali”, a declarat Snowden în acest interviu de 30 de minute, difuzat de postul public ARD. Fostul consultant NSA se referea la dezvăluirile despre ascultarea unui telefon mobil al cancelarului german de către serviciile americane de informaţii, care au provocat tensiuni diplomatice între Berlin şi Washington.

PRUDENŢĂ ŞI SPIONAJ ECONOMIC Înregistrat săptămâna trecută, într-o cameră de hotel la Moscova, acesta este primul interviu filmat cu fostul consultant de când el a părăsit oraşul Hong Kong, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala rusă, unde trăieşte în prezent. Edward Snowden s-a arătat foarte prudent în afirmaţii. Una dintre condiţiile puse de către preşedintele Vladimir Putin, atunci când i-a acordat azil pentru o perioadă de un an, a fost să înceteze să facă dezvăluiri susceptibile să dăuneze SUA. Edward Snowden a repetat că nu vrea să anticipeze informaţii care ar putea să fie publicate în presă în baza documentelor pe care le-a sustras, dând asigurări că le-a dat pe toate jurnaliştilor şi că nu se mai află în posesia vreunui astfel de document. A apreciat însă că „nu există vreo îndoială că SUA efectuează spionaj economic”. „Dacă există informaţii, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul naţional, dar care nu au nimic a face cu securitatea naţională, ei, bine, ei vor lua aceste informaţii”, a spus acesta, evocând totodată „ameninţări explicite” împotriva sa din partea SUA, dar dând asigurări că, în pofida acestui lucru, doarme foarte bine. Anterior, avocatul său, Anatoli Kucerena, declara pentru televiziunea rusă că fostul consultant NSA se teme pentru viaţa sa şi că este protejat de gărzi de corp.

Edward Snowden s-a referit la ameninţări care îl vizează, publicate într-un articol, săptămâna trecută, de către site-ul BuzzFeed, intitulat „Spioni americani vor moartea lui Edward Snowden”. „Aceşti oameni, şi este vorba despre funcţionari guvernamentali, au spus că le-ar plăcea să-mi tragă un glonţ în cap sau să mă otrăvească la ieşirea de la supermarket, ori să mă vadă mort sub duş”, a declarat Snowden, potrivit traducerii în germană a acestor declaraţii, furnizată de ARD. Articolul cita un oficial de la Pentagon, sub protecţia anonimatului, afirmând „mi-ar plăcea să-i trag un glonţ în cap”. „Într-o lume în care nu ar exista restricţii pentru a ucide un american, m-aş duce şi l-aş ucide eu-însumi”, adăuga un analist de la NSA.

SCHIMBARE, SCHIMBARE Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii este inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, după ce a făcut dezvăluiri supărătoare despre supravegherea electronică efectuată de către autorităţile americane. Ca un prim pas, poate, către promisele schimbări în cadrul NSA, preşedintele Obama a decis numirea viceamiralului Michael Rogers în funcţia de director al controversatei Agenţii pentru Securitatea Naţională (NSA) şi al Direcţiei pentru combaterea atacurilor cibernetice a Pentagonului. În mod inedit, Barack Obama l-a intervievat el însuşi pe viceamiralul Michael S. Rogers săptămâna trecută, pe fondul scandalului legat de interceptările practicate de NSA. Caitlin Hayden, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a refuzat să comenteze informaţiile, dar alte surse de la Preşedinţia SUA afirmă că anunţul oficial privind numirea lui Rogers va fi făcut în curând.

Viceamiralul Michael Rogers, specialist în domeniul tehnicilor de criptare la Forţele Navale americane, era considerat demult favorit să îl înlocuiască la conducerea NSA pe generalul Keith Alexander, care va ieşi la pensie în luna martie. Numirea trebuie validată de Senat după audierea de către Comisia senatorială pentru Forţele armate. Barack Obama a decis menţinerea în aceeaşi structură a NSA şi a Direcţiei pentru combaterea atacurilor cibernetice a Pentagonului.



12