Veşti bune pentru absolvenţii ciclului gimnazial care doresc o carieră în sectorul turistic. În luna ianuarie a anului 2008, la Constanţa, s-a înfiinţat Liceul de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri „Ing. Niculae Nejloveanu”, primul liceu particular din acest sector din municipiu. Instituţia de învăţămînt este patronată de Fundaţia „Inginer Nejloveanu Niculae - maestru în artă culinară” (FINN), prin Academia de Artă Gastronomică şi Turism (AAGT). „Ne propunem să efectuăm un învăţămînt de calitate prin asigurarea unei baze materiale moderne şi prin valorificarea competenţelor personalului didactic. Mulţumită parteneriatului pe care îl avem cu Centrul European al Profesiilor Culinare (CEPROC) din Paris, vom putea asigura, pentru premianţii noştri, cursuri de practică în restaurantele franţuzeşti”, a declarat preşedintele FINN, ing. Niculae Nejloveanu. Pentru anul şcolar 2008-2009, conducerea instituţiei de învăţămînt pune la dispoziţia doritorilor 75 de locuri la liceu şi 100 de locuri la Şcoala de Arte şi Meserii. Absolvenţii Liceului „Ing. Niculae Nejloveanu” vor primi o diplomă recunoscută atît pe teritoriul ţării noastre, cît şi în Franţa. „Este o iniţiativă curajoasă. În acest moment, industria turistică din România are foarte mare nevoie de specialişti”, a afirmat preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului - „Litoral”, Corina Martin. Elevii instituţiei de învăţămînt îşi vor desfăşura orele de practică în restaurantele hotelurilor Malibu, Oxford şi Balada Nej. Pentru că sediul liceului nu a fost încă finalizat, cursurile se vor ţine în incinta Şcolii Generale nr. 11 din Constanţa. „Aşteptam această iniţiativă, pentru că va servi drept model pentru instituţiile de stat din acest domeniu. Pe viitor se doreşte ca, în cadrul AAGT, să fie înfiinţată şi o universitate pentru cei care doresc să-şi continue studiile”, a declarat inspectorul pe discipline tehnice din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Gabriela Neagu.