Filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, a cîştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. La cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes, premiul a fost înmînat de Jane Fonda. „Pentru noi a contat enom şi atenţia care ne-a fost dată aici de-a lungul festivalului. Acest Palme d’Or va fi o veste bună pentru filmele fără un buget foarte mare. Am arătat că nu e nevoie de mari bugete şi mari vedete ca să iei Palme d’Or. Sper că o să fac şi alte filme care să fie interesante pentru public. Sînt fericit că nu i-a dezamăgit pe cei de acasă şi că i-a făcut pe români să se bucure şi pentru altceva în afară de fotbal. Este un premiu cîştigat de întreaga echipă, un premiu al actualei generaţii de cineaşti din România şi am demonstrat că filmele pe care le facem noi sînt un exemplu că ţara noastră poate să conteze în străinătate în domeniul cultural", a precizat Cristian Mungiu.
Pelicula ce spune povestea a două studente, dintre care una rămîne însărcinată, într-o perioadă în care avorturile erau interzise în România, s-a vîndut în toate teritoriile majore din Europa, toată America de Sud, SUA, Japonia, Coreea. „Suntem foarte fericiţi că povestea aceasta va ajunge în toată lumea. Sper să putem avea şi spectactori în România. Sper ca acest succes să ne ajute să avem săli pline şi acasă”, a adăugat regizorul.
Filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” a primit multe cronici favorabile din partea presei străine, pe tot parcursul festivalului. Ediţia online a revistei specializate „ScreenDaily” a scris, chiar a doua zi după difuzarea filmului la Cannes, în 17 mai, că pelicula are „o şansă peste medie să fie recompensată de juriu”, iar o altă publicaţie specializată, „Hollywood Reporter”, spune într-o cronică a lungmetrajului că, deşi producţia ar putea să nu iasă „din circuitul de festivaluri şi cinematografe de artă”, deci să nu fie un succes de box-office, va aduna probabil cîteva premii. „O poveste înşelător de simplă, care lasă, însă, o impresie zguduitoare, '4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile', reprezintă cu brio noua cinematografie românească în competiţia de la Cannes de anul acesta”, scrie „ScreenDaily” într-o cronică semnată de Dan Făinaru. Interpretările Anamariei Marinca şi Laurei Vasiliu sunt fără greşeală, remarcabil controlate şi lipsite de afectare, apreciază aceeaşi publicaţie. În cronica publicată de „Hollywood Reporter” şi semnată de Ray Bennett, filmul lui Mungiu este descris ca „o poveste sfîşietoare despre cît de departe pot merge două femei tinere pentru a pune capăt unei sarcini nedorite într-o societate totalitară care este indiferentă faţă de soarta lor, mai puţin atunci cînd trebuie să le pedepsească”. Publicaţia specializată „Variety” prezintă, în ediţia online, o cronică a filmului considerat o peliculă realizată cu puritate şi onestitate, care are, însă, o singură notă falsă, scena în care arată un fetus.
Agenţia AFP a catalogat filmul drept abrupt, aspru şi tulburător, dar bine controlat de regizor de la un capăt la altul. Extrem de creativ, Cristian Mungiu expune cu putere şi cruzime cum un avort, interzis în România comunistă din 1987, se poate transforma în coşmar, scrie AFP. Publicaţia americană „New York Times” scria, într-o cronică a criticului A. O. Scott, că filmul marchează o „descoperire”. „Neiertător şi generos în acelaşi timp, curgînd în cadrele lungi şi dense, ce par a fi tipice noului cinema românesc, filmul surprinde degradarea decenţei umane în comunism”, publică ziarul. O publicaţie suedeză titrează: „România este naţiunea cinematografică în plină ascensiune”.
Cristian Mungiu, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul prin care se conferă Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler regizorului Cristian Mungiu. Ordinul este conferit pentru „contribuţia sa, prin care s-a evidenţiat ca exponent al tinerei generaţii de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naţionale". De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul prin care se conferă, post mortem, Ordinul Naţional „Pentru Merit" în grad de Cavaler regizorului Cristian Nemescu, pentru „contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti".